Idén is korán kezdett virágzásba a volgamenti hérics

Január 24-én figyeltük meg a volgamenti hérics első virágzó példányát a Körös-Maros Nemzeti Park Csorvási löszgyep részterületén.

A korai virágzás nem szokatlan, ugyanis az utóbbi három évben januárban már megjelentek az első példányok. Idén az első virág egy olyan területen hajtott ki, ahol az ősz folyamán természetvédelmi célú kaszálást végeztünk. A gyep magassága itt rövid, a talaj pedig avarmentes, így a napsütés hatására gyorsan átmelegszik.

A növény a bimbóját dugja ki először a földből, a korai virágok általában még csak a talajfelszínen nyílnak, virághajtásuk csak később nyúlik meg és a virágzó növények magassága a 20-30 centimétert is elérheti. A fagyok ellen úgy védekeznek, hogy becsukják szirmaikat.

A volgamenti hérics virágzását folyamatosan figyelemmel kísérjük, rendszeresen számoljuk, így tudjuk nyomon követni a dinamikáját. A virágzási csúcs általában március végén, április elején figyelhető meg, ilyenkor egyszerre akár kétezer hérics is kibontja szirmait. A feljegyzett koordináták alapján azt is megfigyeltük, hogy az első virágzó példányok minden évben ugyanazon a szűk területen belül jelennek meg.

Magyarországon található a volgamenti hérics elterjedési területének nyugati határa Európában, a legnagyobb hazai, őshonos állomány a Csorvási löszgyepen él.

volgamenti hérics
Fotó: Palcsek István Szilárd