Idén is felbukkant egy kucsmás sármány Makó térségében

A korábbi évekhez hasonlóan idén májusban is felbukkant egy kucsmás sármány a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói Tájegységében. A színes, hím példány többször is szem elé került.

A kucsmás sármány Magyarországon meglehetősen ritka, kóborló madár. Első példányai 2010-ben jelentek meg Baja térségében. A Körös-Maros Nemzeti Parkban 2015-ben, Makó és Kübekháza környékén történtek az első megfigyelések. Azóta minden tavasszal látunk egy-két példányt, s hallottuk a hímek nászénekét is, de fészekre nem bukkantunk, költésüket – az ország más tájaihoz hasonlóan –, itt sem sikerült még bizonyítanunk. 

A hímek nagyon impozáns megjelenésű, gyönyörű citromsárga tollazatú madarak. Fejtetőjükön kucsmaszerű fekete mintázat van, innen kapták a nevüket is. A tojók színezete szerényebb, szürkés-barnás.

Májusban a Makótól Szeged felé vezető Ószegedi út mentén nemcsak Igazgatóságunk munkatársai, hanem madarászok is több alkalommal megfigyeltek egy hím példányt. Várjuk, hogy egy tojó is felbukkanjon, s akkor talán esély nyílik arra, hogy költésüket bizonyítani tudjuk.