I.Túzok Trail- Futás a túzokokért

Szeptember 4-én, szombaton, kiváló időjárási körülmények között, első alkalommal került megrendezésre az I.Túzok Trail terepfutóverseny és kerékpáros teljesítménytúra Dévaványán.

A Dévaványai Sportegyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság hagyományteremtő jelleggel hívta életre a megmérettetést.

A szervezők elsősorban a sport és az aktív turizmus szerelmeseit várták az Igazgatóság dévaványai bemutatóhelyén, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban.

A sporteseményen résztvevők futva vagy kerékpáron tehették meg a kiválasztott távot. A futók 5, 10 és 21,1 km-es távok közül választhattak, a kerékpárosok pedig 25 vagy 50 km-t tekerhettek. A pálya útvonala változó minőségű földutakon, a nemzeti park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén haladt.

A terepfutóversenyt és a kerékpáros teljesítménytúrát is nagy érdeklődés övezte, hiszen összesen 162 nevező készülődött az őszi napsütésben a rajthoz. Először a kerékpárosok hada veselkedett neki a 25, illetve 50km-es távok leküzdésének, majd a futókat indították el sorrendben a félmaraton, a 10, és az 5km-es távokon.

A rendezvényre kísérőként érkezők még rendesen körbe sem nézhettek a múzeumi épület állandó kiállításain, illetve az Igazgatóság természetismereti foglalkoztató sátrában, amikor az első futók már elkezdtek érkezni a célba a nézők és a szervezők hangos szurkolásától biztatva.

Innentől kezdve hol a beérkező kerékpárosoknak, hol a különböző távok befutóinak, hol pedig a gyerekfutáson résztvevő lurkóknak szólt a taps. Az eredményhirdetésre várva mindenki megkóstolhatta a Körös-Maros Nemzeti Parkban élő házi bivalyok kiváló minőségű húsából elkészített bivalyburgereket és a bivalygulyást. A kisújszállási Horváth Kert Vendéglő remek ételei mellett a büfében többek között csapolt Túzok sört is kóstolhattak a vendégek.

Kiemelendő Simon György, békéscsabai ultrafutó elképesztő teljesítménye, hiszen ő a leghosszabb távot, a kerékpáros teljesítménytúra 50 km-es távját futva teljesítette a nap folyamán.

Az eredményhirdetésen Dévaványa Város polgármestere, Valánszki Róbert, Ecsegfalva Község polgármestere Galambos István és a félmaratoni távot maga is sikeresen teljesítő dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója működött közre.

Távonkénti női és férfi győztesek:

5 km női abszolút:

1. Fodor Zita

2. Dr. Leszkó Diána

3. Mravik Icu

5 km női

5 km férfi abszolút:

1. Gál Zoltán

2. Vass István

3. Ács László

 

10 km női abszolút:

1. Szitás Janka

2. Pálvölgyi Kinga

3. Bene-Andrásy Tímea

10 km férfi abszolút:

1. Rizmann Erik

2. Kasnyik Gábor

3. Korompai Tamás

21 km női abszolút:

1. Frankó Csilla

2. Gyuricza Beáta

3. Paulovics Rebeka

21 km férfi abszolút:

1. Jány Attila

2. Knap István

3. Kiss István

50 km