Hópihék tánca – Kiránduljanak velünk a Réhelyi tanösvényen!

A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat keretében, január 21-én egy kellemes sétára várja a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Dévaványára, a Réhelyi tanösvényre.

A találkozó helyszíne a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K9), időpontja délelőtt 10.00 óra. A másfél órásra tervezett, 1,5 kilométeres, szakvezetéses túra során a Réhelyi tanösvényt járjuk be.

Első állomásunk az elmocsarasodott csatorna lesz, ahol szakvezetőnktől sok érdekességet tudhatnak meg a Nagy-Sárrétről. Vállalkozó kedvű túratársainkat egy mocsárugrálós játékba is bevonjuk, amelyben próbára tehetik egyensúlyérzéküket. Megtekintjük a talajkuckót, majd továbbindulunk a szikes pusztára, ahol kis szerencsével akár kékes rétihéják és gatyás ölyvek is szemünk elé kerülhetnek. Enyhébb időben parlagi és rétisasok, egerészölyvek, őzek, mezei nyulak, fácánok, de akár rókák felbukkanására is számíthatunk. Az állatok lábnyomait nemcsak a hóban, hanem a sárban is felfedezhetjük.

A tanösvény megfigyelőtornyából a túzokok élőhelyére irányítjuk távcsöveinket, reménykedve abban, hogy a közeli repcetáblákon népes túzokcsapatokat pillanthatunk meg. Továbbhaladunk a szikibagolylepkék tápnövényéül szolgáló sziki kocsordos terület felé, majd a Madárvároshoz érve szó esik arról, hogy tavasszal milyen apróbb-nagyobb énekesek és más szárnyasok beköltözésére számíthatunk. A tanösvény kis tava mellett elhaladva megnézzük a nádkunyhót, a látogatóközpontba visszatérve pedig bekukkantunk az állatsimogatóba.

Kérjük, a túrára előzetesen jelentkezzenek be Gyulai László, területi turisztikai ügyintézőnél a +36-70-669-5550-es telefonszámon. Részvételi díj felnőtteknek 1000 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft/fő.

jégvirág
Jégvirág fotó Palcsek István Szilárd