Holdárnyék és fülemüleszó: éjszakai kalandra várjuk a természetbarátokat

Április 15-16-án egy izgalmas, új programra várja a kalandkedvelő természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Nappal megcsodálhatják a tavaszi természet színes növény- és állatvilágát, éjszaka pedig a csillagos égboltban gyönyörködhetnek.

A találkozó helyszíne a KMNPI gyulai nyári szállása (GPS koordináták: É 46°35’04’’ K 21°09’33’’), időpontja szombat du. 15.00 óra. A program várhatóan vasárnap délig tart.

Bár az állatkihajtás hagyományos időpontjának számító Szent György napja még egy héttel odébb van, a KMNPI szürkemarhái azonban már ezen a hétvégén megérkeznek a gyulai nyári szállásra. A kétnapos program résztvevői tehát ezeket az őshonos házi állatokat is közelről megcsodálhatják. Színes a madárvilág, megérkeztek a búbosbankák, bíbicek és nagy godák. Reményeink szerint hétvégéig megjönnek a fülemülék, s csodás énekükkel színesítik majd az esti, éjszakai órákat. A pusztát már betölti a sziki üröm aromás illata, s lassan virágba borulnak a kamillamezők. A kökényvirágzás már javában tart, ez is alkalmat ad kitűnő fotók készítésére.

Mivel ezen a hétvégén éppen újhold lesz, így teljes sötétségben figyelhetjük majd az égboltot. Szerencsés esetben felhőmentes idő lesz, így csodás felvételeket készíthetünk majd az éjszakai égboltról. A gyulai nyári szállás egyébként megyénk egyik legkevésbé fényszenyezett területe.

Hagyományos programelemként madárgyűrűzésre is sort kerítünk. Vendégeink a tudásmegosztás keretében előadást tartanak az éjszakai lepkékről, s egy felajánlásnak köszönhetően hagyományos pásztorételt, slambucot is főzünk majd. További rövid előadásokra, programelemekre (például csillagászat, gombászat) is várjuk a felajánlásokat, így megoszthatjuk egymással tudásunkat.

Mivel az éjszakai hőmérséklet várhatóan 10 fok alatt lesz, így a sátorozáshoz kellően meleg éjszakai hálófelszereléssel érdemes készülni. Az előrejelzések szerint jelentős harmat és kisebb mennyiségű eső is várható.

A program részvételi díja felnőtteknek 1.000,- Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 700,- Ft/fő. Információ, jelentkezés: Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 475 1777).

 

Fotó: Boldog Gusztáv László
Fotó: Boldog Gusztáv László
Fotó: Boldog Gusztáv László