Hárembe kerültek a szürkemarha tehenek

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai Állattartó Telepén befejeződött a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka. A csaknem 300 tehén most újra hárembe került, a tenyésztés folytatódik.

A novembertől január végéig tartó ellési időszakban több mint 200 borjú született a telepen. Az ütemezett háremszerű pároztatásnak köszönhetően a borjak között kicsi a korkülönbség, ami lényegesen egyszerűbbé teszi a későbbi munkafolyamatokat. Egyöntetűbb, jobban átlátható az állomány, könnyebben kiszűrhetők a tenyésztési szempontból nem megfelelő egyedek, a tavaszi kihajtáskor pedig egyszerűbb a borjúgulya kialakítása.  

A korszerű telepen négy háremet alakítottunk ki. A fő szempont az volt, hogy egy-egy karámba azonos tenyészvonalú tehenek és ugyanilyen bikák kerüljenek, ez biztosítja a tenyészvonalak fennmaradását.

A tehenek és a bikák három hónapig, azaz február 1-től május 1-ig maradnak háremben. Utána két-két hárem összevonásával alakítjuk ki a két gulyát, melyekkel megkezdjük a természetvédelmi területek legeltetését.

Pap János