Hallgassuk együtt a szarvasbőgést a Kis-Sárréten!

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének változatos élőhelyei minden évszakban kínálnak izgalmas élményeket és látnivalókat az idelátogató természetbarátoknak. Szeptemberben a szarvasbikák bőgése teszi még vonzóbbá a területet.

A Kis-Sárrét Békés megye egyetlen olyan környéke, ahol ebben az időszakban meghallgathatjuk a gímszarvasbikák bőgését. E célból Igazgatóságunk idén is megszervezi szokásos esti túráját, melynek időpontja szeptember 17., szombat, 17.00 óra. A találkozó helyszíne: Biharugra, Földesi-telep (GPS koordináták: É: 46° 56’ 20,76” K: 21° 34’ 48,24”). Innen gépkocsikkal közelítjük meg a helyszínt és a tavak között egy rövid gyalogos túra keretében ismerkedünk a környékkel.

A túra madármegfigyeléssel indul, a Begécsi-halastavakon táplálkozó különböző vízimadár-fajokat vesszük górcső alá. A vonulás még a kezdetén tart, ezért sok olyan madárvendég megérkezett már, amelyik színesíti a kora őszi faunát. Estefelé, 19.30 körül várhatóan megszólal majd néhány gímbika, melyeket megpróbálunk meglesni a tavak között elhelyezett megfigyelőtoronyból.

Kérjük, hogy az időjárásnak megfelelő lábbelit (esős időben gumicsizmát) hozzanak magukkal. Mivel a program várhatóan sötétedésbe nyúlik, ezért zseblámpa is mindenképpen ajánlatos. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges Bíró István tájegységi csoportvezetőnél az alábbi telefonszámon:+36 30 475 1785.

szarvas
Fotó: Biró István