Hallgassuk együtt a szarvasbőgést a Kis-Sárréten!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság immár harmadik alkalommal várja vendégeit egy túrára szarvasbőgés idején, a Kis-Sárrét részterületen.


 Az érdeklődőket szeptember 18-án, pénteken 17.00 órára várjuk Biharugrán, a Földesi-telepen (GPS koordináták: E 46°56’23,29” K 21°34’,49,89”).
   
A szarvasbőgés nemcsak a vadászok, hanem minden természetkedvelő ember ünnepe is. A bikák párzási időszakban hallatott jellegzetes bőgése akár kilométerekre is elhallatszik. Ilyenkor célszerű a szervezett túrákat igénybe venni, így biztonságos körülmények között gyönyörködhetünk a szarvasok hangjában, esetenként látványukban is.
 
A programot madármegfigyeléssel kezdjük a Begécsi-halastavakon. Reményeink szerint, amennyiben az időjárás is engedi, népes madárcsapatokban gyönyörködhetünk egy lecsapolt, lehalászott tómederben és a többi tóegységen is.
 
A szarvasbőgés általában este 7 óra körül kezdődik, ekkor szólalnak meg az első bikák. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság megfigyelőtornyából szerencsés esetben megpillanthatjuk, ahogy a kiterjedt nádasokban, kisebb vízfoltokon megjelennek a szarvascsapatok. Sötétedés után is hallhatunk még bőgést, ezért a túra egészen 22.00 óráig tart.
 
Mivel a programot a Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében rendezzük meg, ezért a részvétel ingyenes. További információk és bejelentkezés Biró István tájegységi csoportvezetőnél a +36-30 475 1785-ös telefonszámon.
 
A képek illusztrációk.

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István