Gyűjtsenek szép élményeket a túzokok földjén!

A korábbi évekhez hasonlóan idén is április 1-én nyitja meg kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja. Ebben a szezonban a már jól ismert programok mellett számos újdonsággal is várjuk a természetbarátokat.

Látogatóközpontunk április 1-től október 31-ig minden nap 9-00 – 17.00 óra között tart nyitva. Bemutató épületünkben változatlanul megtekinthetők állandó kiállításaink. Új, időszaki kiállításokkal is várjuk vendégeinket. Április 1-től június 30-ig tekinthetik meg az „Otthon az erdőben – Hol laknak a madarak?” című tárlatot, amely sok érdekességet mutat be a madarak életével kapcsolatban. Május 1-től június 30-ig a „Méhek világa” elnevezésű időszakos kiállításunk a kaptár lakóinak életébe enged betekintést, szeptember-októberben pedig a gombák világát bemutató időszaki tárlatot tekinthetik meg „A gombák földjén” címmel.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a május 6-án megrendezendő VI. Túzokfesztivál keretében vendégeinknek lehetőségük nyílik a dévaványai Túzokvédelmi Állomás megtekintésére. Szakembereink segítségével betekinthetnek az Állomáson zajló túzokvédelmi tevékenységbe.

Idén is minden bizonnyal nagy sikernek örvend majd a látogatóközpont területén kialakított állatsimogató, ahol kecskék, törpe juhok, racka és cigája bárányok, szamarak és a baromfiudvar lakói is várják a simogató gyermekkezeket. A karámokban közelről megtekinthetik a házi bivalyokat és a magyar szürke szarvasmarhákat is.

A Réhelyi-tanösvényen körbesétálva megfigyelhetik a térség természeti értékeit. Érdemes minden évszakban ellátogatni ide, mivel a természet mindig más és más arcát mutatja. A közelmúltban újabb játékos elemekkel és látványelemekkel bővítettük a tanösvényt. A csendre vágyó kirándulók megpihenhetnek a kihelyezett pihenőhelyek padjain.

Megfigyelőtornyainkból május elejéig megcsodálhatják a túzokok látványos násztáncát, a dürgést. Áprilisban szakvezetéses túrákat is szervezünk a túzokdürgés megfigyelésére. Aki szeretné megismerni a Dévaványai-Ecsegi puszták távolabbi pontjait is, az bérelhet kerékpárt látogatóközpontunkban, s körbekerekezheti ajánlott túraútvonalainkat.

Bemutatóhelyünkön büfé és ajándékbolt is a látogatók rendelkezésére áll. Vásárolhatnak Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott termékeket (túzoksört, szörpöket, lekvárokat, szürkemarha kolbászokat) és kézműves remekeket. Szállásépületünk 48 főnek tud pihenőhelyet biztosítani. Tágas termeink családi, baráti rendezvények, konferenciák, tréningek megtartására is kiváló helyszínül szolgálnak. Igény esetén étkezést is tudunk biztosítani.

Az elkövetkező hónapok során számos programmal várjuk látogatóinkat. Kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat, ahol minden fontos információt megtalálnak. Természetesen Húsvétra is van ajánlatunk: a négynapos ünnepen sok-sok izgalmas programmal várjuk vendégeinket. Pénteken és szombaton 11.00 és 15.00 órától a túzokok és a nyuszik látványetetését kísérhetik majd figyelemmel, 10.00 – 12.00 óra között pedig bekapcsolódhatnak a tojásfestésbe. Húsvétvasárnap és Húsvéthétfőn tojáskeresés, nyuszi simogatás és egy izgalmas játék várja a látogatókat. A feladatlapok kitöltői a sorsolásokon ajándékokat is nyerhetnek. Töltsék velünk a húsvéti ünnepeket Dévaványán, a túzokok földjén!