György-napi juhnyírás Kardoskúton – Próbálják ki Önök is!

Különleges programra várjuk a látogatókat április 24-én, Szent György napján Kardoskútra, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Madárvonulási Múzeumának udvarára. Egy ősi szakmát, a juhnyírást mutatjuk be, amit a bátrabbak akár ki is próbálhatnak a helyszínen.

A György nap hagyományosan az állatok legelőre történő kihajtásának és a pásztorok számadásának időpontja volt. Ekkor derült ki, mennyi és milyen jószág került a pásztorok keze alá, amelyekért aztán a legeltetés során ők voltak a felelősek, azaz később el kellett számolniuk velük.

A legeltetés kezdete előtt a juhokat megnyírták, megszabadították a bundájuktól, hogy felfrissüljön a szőrük. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén már Húsvét előtt elvégeztük az őshonos rackák és cigáják nyírását. Néhány juhnak (két cigájának és két rackának) azonban még meghagytuk a bundáját abból a célból, hogy egy bemutató során vendégeink is megismerhessék a nyírás mikéntjét, fortélyait.

A bemutató program április 24-én, vasárnap délelőtt 10.00 – 12.00 óra között zajlik majd, helyszíne pedig a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumának udvara (Kardoskút-Pusztaközpont Tanya 251., GPS-koordináták: É 46º 29’ 02.24” K 20º 39’ 06.37”). Először egy rövid előadás keretében szó esik a kardoskúti puszták történetéről, valamint az őshonos juhfajtákról. Ezt követően Dani István, makói, hagyományos juhászcsaládból származó, gyakorlott nyíró mutatja be, hogyan is történik a juhok nyírása. Az ő iránymutatása mellett vállalkozó szellemű vendégeink akár ki is próbálhatják ezt a tevékenységet. A bemutató ideje alatt a Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma is nyitva lesz, vendégeink tehát az ottani kiállítást is megtekinthetik.

A program során lehetőség nyílik juhtejből készült sajtok kóstolására, Dani János Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeiből. S hogy a gyermekeknek is kedvezzünk, számukra kézműves programként a nemezelést kínáljuk, azaz a gyakorlatban is megismerhetik, mi mindent készítettek egykor elődeink a kártolt gyapjúból.

A program részvételi díja felnőtteknek 700 Ft/fő, gyermekeknek és nyugdíjasoknak 500 Ft/fő. További információk és előzetes bejelentkezés Sándor Bálint ökoturisztikai ügyintézőnél +36 30 475 1770-es telefonszámon.