Gyönyörűen énekelnek a hantmadarak a cserebökényi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén április elejétől hallhatjuk a hantmadarak énekét. A telelőhelyükről elsőként visszatérő hímek után a tojók is megjelentek az ismert költőhelyeken. 

A hantmadár nyílt területeken fordul elő, kedveli a rövidfüvű, pusztai élőhelyeket. Utak, csatornák mentén, szántóföldeken, legelőkön, állattartó telepek és gulyaállások környékén rendszeresen megtalálható, de nem gyakori madárfaj.  A telet Afrika szavannáin tölti. Tavasszal előbb a hímek érkeznek meg, s mivel területhűek, ezért rögtön el is foglalják és védik az előző évi revírjüket. Jellegzetes, nagyon szép énekükkel, fekete-fehér mintázatú tollazatukkal és látványos nászrepülésükkel hívják fel magukra a figyelmet. A tojók a nász időszakában is szerényebb színezetűek.

A hantmadarak szívesen kiülnek egy kiemelkedő pontra, például egy régi villanypásztor-karóra, ott énekelnek és figyelik a rovarokból, pókokból, férgekből, csigákból álló zsákmányukat.

Évente csak egyszer, április-májusban költenek. A fészket a tojó a talajra, vékony fűszálakból építi, tollakkal vagy szőrökkel béleli. Öt-hat tojást rak, melyeken csak ő kotlik. A hím a kotlás idején egy kiemelkedő ponton énekel és őrködik. A fiókák kéthetes korukban távolodnak el fészektől, az etetésükben mindkét szülő részt vesz.

Az őszi vonulás fő ideje augusztus második fele és szeptember, de októberben is láthatunk még vonuló hantmadarakat.

Hantmadár hím
Hantmadár hím Fotó: Őze Péter
Hantmadár tojó
Hantmadár tojó Őze Péter