Gyógyteákkal fűszereztük a Mágikus éjszakát

Szeghalomról, Dévaványáról, sőt még Veszprémből is érkeztek érdeklődők a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett „Barnabás nap és Mágikus éjszaka” című programra, melyet június 19-én este rendeztünk meg Dévaványán, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban.

A program egy előadással kezdődött, melyen vendégeink sok mindent megtudhattak a térségben tömegesen fellelhető gyógynövények felhasználási módjairól, hatóanyagairól. Mindezt aztán a gyakorlatban is megmutattuk, amikor felkerestük a látogatóközpont területén található „Illatvarázs” gyógy- és fűszernövénykertet. Itt a citromfűtől a rozmaringon át a zsályákig sokféle gyógynövényről esett szó. Gyűjtögettünk is belőlük, s a kis kirándulásról visszatérve menta- és citromfű teát készítettünk.

A program második részében a „mágikus éjszakáról”, azaz a nyári napfordulóról hallhattak izgalmas információkat az érdeklődők. Szó esett arról, hogyan ünneplik a világ különböző pontjain az év leghosszabb napját. A felhős égbolt miatt sajnos a csillagles elmaradt, helyette kézműves tevékenységekkel foglalatoskodtunk. Egyebek mellett illatzsákocskákat készítettünk a látogatóközpont munkatársai által korábban begyűjtött és megszárított növényekből.