Galagonyapirosító túra Bélmegyeren

A Táj Nemzetközi Napja alkalmából október 17-én „galagonyapirosító” túrára várta a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kirándulás keretében a Bélmegyeri Fáspusztát barangoltuk be a résztvevőkkel. 

A szép, napsütéses időben 52-en indultunk útnak gyalogosan Bélmegyerről a Fáspuszta védett területei felé. A csapatban a gyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát. Jöttek természetbarátok Szolnokról, Szentesről, Köröstarcsáról és más településekről is.

Ilyenkor nagyon szép a táj, különösen a Fáspusztán, ahol sok fafaj van, s mellettük a kökények, vadrózsák bogyói is színesítik a tájat. Kirándulásunkat elsősorban a gyepes pusztai részekre koncentráltuk, mivel az erdőben ilyenkor már javában zajlik a dámszarvasok barcogása. Csupán egy aprócska erdőrészbe mentünk be, ahol nincsenek szarvasok.

A Fáspuszta ligetes, bokrosokkal, öreg fákkal tarkított területén barangolva áthaladtunk a Csörsz-árkon (népvándorlás korabeli sáncrendszer, melyet „Ördög-árok”-nak is neveznek). Távolabb szoliter, hatalmas öreg tölgyek álltak, köztük termetes vadkörték és fává növekedett galagonyák. Utóbbiak piros termései dúsan díszítették a bokrokat, melyeknek sárga-zöld hátteret biztosítottak az őszi színekbe burkolódzó fák.  Nagy örömünkre egy dámszarvas is kijött az erdőből.  

Útközben nagyon sok ragadozó madarat láttunk. Fejünk felett, a magasban kialakult egy felszálló légáramlat (termik), amely csaknem 30 egerészölyvet „vonzott” be. Rendkívül látványos volt, ahogyan az egerészölyvek köröztek a légtölcsérben. Vándorló énekesmadarak - füzikék, citromsármányok, erdei pintyek, zöldikék, szajkók, fekete és fenyőrigók csapatai – is szemünk elé kerültek.

A csaknem 10 kilométeres túránk erdei szakaszán megnéztük a területre jellemző erdőtársulás-típusokat, a pusztában pedig gyönyörködtünk a lágyszárú sziki kocsord, a réti őszirózsa, az aranyfürt, valamint a magyar sóvirágok utolsó, még nyíló példányaiban.

A fotókat Kapitány Sándor készítette.

túra1

túra2

túra3túra4túra5