Fontos feladat a madárodúk téli karbantartása

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának környékén és a réhelyi „Madárvárosban” is nagy figyelmet fordítunk a kihelyezett madárodúk téli karbantartására.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon kevés az öreg fa, amely alkalmas odúkat szolgáltatna a különböző madárfajoknak. Éppen ezért Igazgatóságunk munkatársai nagyon sok, különböző méretű odút helyeztek ki a térségben. Néhány évvel ezelőtt a Réhelyi tanösvény mentén felállítottunk egy 66 odúból álló „Madárvárost” is, amelyben a kisebb és a nagyobb testű madarak egyaránt találnak maguknak megfelelő méretű odút, amelybe lerakhatják tojásaikat.

A madárodúk azonban nemcsak a fészkelési időszakban, hanem télen is fontos szerepet játszanak tollas barátaink életében. A szeles, fagyos éjszakákon a kisebb madarak előszeretettel húzódnak be ezekbe az odúkba.

Igazgatóságunk munkatársai még az ősz folyamán kitakarították az odúkat, eltávolították belőlük a régi fészekanyagokat, ürülékeket. A tél folyamán is rendszeresen takarítjuk, s ha szükséges, akkor ki is javítjuk az odúkat.

Aki otthon, a saját kertjében helyezett ki madárodúkat, annak is javasoljuk, hogy gondoskodjon azok takarításáról, karbantartásáról. Fontos, hogy az esetleges javítások után az odút ugyanarra a helyre tegyük vissza, mert a madarak már azt szokták meg, ott keresik majd.

A kép illusztráció

odú
Fotó: Motkó Béla