Főnemesi ültetés nyomai- kinyíltak az erdei tulipánok a Csáky-kastély kertjében

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának a páratlan szépségű szarvasi Anna-liget ad helyet.

A 26 hektáros ősfás park a régmúltban a Bolza és a Csáky főnemesi családok leszármazottainak tulajdonában állt. Generációkon átnyúló kertépítészetük nyomait még napjainkban is felfedezhetjük. Ebben az időszakban például a sárgán pompázó, különleges erdei tulipánok formájában.

Kevesen tudják, hogy az Anna-liget a híres Szarvasi Arborétum őse. Gróf Bolza Józsefre, aki a 19. század elején Bécsben királyi testőrként szolgált, nagy hatást gyakorolt a schönbrunni kastély parkja. Az Anna-ligetbe, amely nevét feleségéről, Batthyány Anna grófnőről kapta, Schönbrunnból hozatott több fa, cserje és lágyszárú különlegességet is.

Erre az időre tehető valószínűleg a hazánkban nem őshonos erdei tulipán betelepítése is a parkba. A Csáky-kastély környezetében, öreg tölgyek aljnövényzetében, több helyen ezek a tulipánok virágzanak áprilisban.

Az Európába került tulipánok többségétől eltérően a törékeny sárga kis erdei tulipán nem Ázsiából érkezett, ez a faj a Földközi-tenger és a Fekete-tenger partvidékén őshonos, de ma már Nyugat-és Észak-Európában is sokfelé előfordul. Ezeknek a kivadult állományoknak az őseit kertészeti céllal hozták be a kontinens nyugati és északi országaiba még a tizenhatodik században. Angliába is ekkor került be, és a tizennyolcadik században már írtak vadon növő állományokról.

Magyarországon kastélykertekben és azok mellett kivadulva található meg több helyen.

A növényről bizonyos legendák is fennmaradtak: tudni vélik, hogy a Batthyány-ak egyik sarja elfogott török tiszteknek csak akkor kegyelmezett meg és engedte őket szabadon, ha a foglyok megbízottja egy ritka növényfajt hozott növénytudós barátja részére.  Feltételezik, hogy az erdei tulipán lehetett ez a faj. 

tulipánok
Fotó: Babák Zoltán
erdei tulipán
Fotó: Ezer Ádám