Földkábelre cserélték a légvezetéket, hogy megóvják a túzokokat

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén három és fél kilométer hosszon földkábelre cserélték a korábbi légvezetéket az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. munkatársai. A beruházás elsődleges célja a dévaványai túzokpopuláció megóvása volt.

A Dévaványa térségében élő, mintegy félezer példányos túzokállomány számára komoly veszélyt jelentenek a középfeszültségű szabadvezetékek. A nagytestű madarak ugyanis tömegüknél és sebességüknél fogva, általában abban a magasságban repülnek, ahol a légvezetékek vannak. A vezetékkel való nagy erejű ütközés végzetes lehet számukra, erre sajnos eddig is több példa volt.

A kábelek földbe fektetéséhez először a transzformátor-állomások átalakítására volt szükség, ezt már korábban elvégezte az áramszolgáltató. A most megvalósult 3,5 kilométeres kábelfektetés helyszíne Túrkeve határában, a KMNP balai védett területén van, ahol gyakran mozognak a túzokok.

Az együttműködés az E.ON Zrt és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság között a jövőben is folytatódik, újabb légvezetékek kiváltását tervezik.