Flavizmus: különleges színű mezei pacsirta költ a Dévaványai-Ecsegi pusztákon

A megszokottól lényegesen eltérő, igen világos színezetű mezei pacsirtára figyeltek fel a közelmúltban a Dévaványai-Ecsegi pusztákon a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A hím madár normál színezetű párjával együtt már fiókákat nevel.

A hazai madárvilág fajai az elképzelhető összes színben pompáznak, különösen a nászidőszakukban. Részben ezért a színgazdagságért is szeretik őket az emberek. Az adott fajra jellemző színezet azonban egy esetlegesen bekövetkezett mutáció kapcsán megváltozhat. Így láthatunk sötét tónusokban bővelkedő egyedeket, amelyek a melanizmus jegyeit viselik, pigmenthiányból eredő fehér foltosságot, ami a leucizmus jegyeit mutatja, vagy a barna, esetleg világos krémszínben bővelkedő példányokat, ami a flavizmus jellemzője.

Ez utóbbi színaberráció ritka változatát látták a KMNPI Dévaványai Tájegységének szakemberei egy mezei pacsirtánál, ami kirívó jelenség a zöld tavaszi pusztán. A madár rendben nászrepült, ezzel is megerősítve, hogy hím példányról van szó, majd egy normál színezetű madárral párba állva fészket építettek. A flavizmust a sötét színanyagok részleges hiánya és a sárga színanyagok túlsúlya jellemzi. Az ilyen madarak jellemzően a normális, átlagos színükhöz képest sárgásak, barnás homok színűek. Ezt a mezei pacsirtát világos barnássárga színezet jellemezte, ami ritka jelenség a madárvilágban.

A különleges színezetű hím madár, párjával együtt, már szorgalmasan eteti fiókáit. A mezei pacsirtát, mint földön fészkelő, gyakori fajt, sűrűn éri predáció, hiszen a menyét, a hermelin, a dolmányos varjú és a sün is potenciális tojás- és fiókarabló. A napokban bekövetkezett esőzés sem kedvez a kisfiókás állapotú fészekalj túlélésének, ennek ellenére remélhetőleg végül sikeres lesz a különleges pacsirtapár költése a dévaványai pusztán.

flavisztikus pacsirta
Fotó: Szél Antal István
flavisztikus pacsirta
Fotó: Szél Antal István