Felébredtek téli álmukból a védett kisemlősök

Ahogy hosszabbodnak a nappalok, úgy egyre több sünnel, pelével és denevérrel találkozhatunk a Körös-Maros Nemzeti Park tájain.

A védett kisemlősök a hosszú, téli álom után újra előbújtak rejtekhelyükről. A napsütéses órák számának növekedése és a melegedés egy olyan hormonreakciót vált ki, ami ébredésre ösztönzi őket. A sünök elhagyják az avarba, farakások alá készített kis kuckójukat, a denevérek előjönnek a repedésekből, odúkból, s a pelék is kibújnak a természetes földalatti üregekből, ahol a hideg évszakot töltötték.

A téli álmot alvó kisemlősök az ébredés után igyekeznek minél nagyobb mennyiségű táplálékot magukhoz venni.  Télen ugyanis testtömegük jelentős részét elvesztették, ezt próbálják most pótolni, hogy mire elérkezik a szaporodás időszaka, addigra visszanyerjék erőnlétüket. A sünök és a denevérek elsősorban állati eredetű, fehérjékben gazdag táplálékot fogyasztanak, a pelék inkább növényi eredetű élelmet keresnek.

Ha a tavaszi időszakban jelentősebb lehűlés következik be, akkor a kisemlősök ismét menedéket keresnek. Ilyenkor már nem alszanak el újra, de igyekeznek minél kevesebbet mozogni, hogy megóvják testtömegüket.

Mogyorós pele
Mogyorós pelék Fotó: Szegedi Fruzsina