Feketeszárnyú székicsér repült át a kardoskúti Fehér-tó felett 

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tónál a közelmúltban ismét felbukkant egy Magyarországon rendkívül ritkán látható madár, nevezetesen egy feketeszárnyú székicsér.

Igazgatóságunk munkatársa a tó partján sétálva szemlélte az ott tartózkodó bíbiccsapatot, amikor egy különleges madár hangjára lett figyelmes. A magasba pillantva örömmel fedezte fel az éppen a feje fölött elrepülő feketeszárnyú székicsért. A madár a déli órákat minden bizonnyal a tó keleti medrében töltötte, onnan szállhatott fel, s hamarosan el is tűnt délnyugati irányba. A következő napokban próbáltunk újra rábukkanni, de nem került elő.

A feketeszárnyú székicsér klasszikus közép-ázsiai madárfaj, költőterülete a Fekete-tenger északi partvonalától egészen Kazahsztán keleti feléig terjed. Magyarországon ritka kóborló, de költése is előfordult már Szarvas határában, a Kiskunságban és a Hortobágyon.

Testmérete hasonló a nálunk is költő székicsérekéhez. Legfontosabb megkülönböztető jegye az, hogy míg a székicsérek szárnybélése gesztenyevörös, addig a feketeszárnyúaké fekete – innen is kapták a nevüket.

feketeszárnyú székicsér
A kép illusztráció, készítette Mészáros Csaba