Feketeszárnyú székicsér bukkant fel a Kardoskúti Fehértónál

Szeptember végén, október elején több napon át a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén tartózkodott egy feketeszárnyú székicsér. Legutóbb 2016-ban figyeltünk meg ilyen madarat, tehát nagyon ritka fajról van szó.

Ezt a példányt valószínűleg a szeptember végi hideg idő tolta be hazánk keleti részére. A feketeszárnyú székicsér ugyanis klasszikusan közép-ázsiai faj, költőterülete a Fekete-tenger északi partvonalától egészen Kazahsztán keleti feléig terjed. A rövidfüvű legelőket kedveli, ahol az állatok körüli rovarokból lakmározhat. Röptében kapja el a rovarokat, ugyanúgy, mint a fecskék. 

A kardoskúti megfigyelés a KMNPI sóstói állattartó telepének közelében történt. Ott, ahol az Igazgatóság őshonos cigája és racka juhnyájai legelésznek. Ahogy október elején ismét melegebbre fordult az idő, a madár is eltűnt a környékről.

A feketeszárnyú székicsér Magyarországon ritka kóborló, de egyes években költését is megfigyelték már a Kiskunságban és a Hortobágyon, székicsér-telepeken. Hosszú távú vonuló, télire akár a Dél-Afrikai Köztársaság északi határvidékéig is elrepülhet.

Fotó: Mészáros Csaba
Fotó: Mészáros Csaba
Fotó: Mészáros Csaba