Ezen a nyáron is két természetvédelmi táborba várjuk a gyermekeket Dévaványán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja immár tizennyolc esztendeje szervez általános iskolások számára nyári természetvédelmi, természetismereti táborokat Dévaványán.

Idén júliusban két tábort szervezünk, melyekbe 6-13 éves korú gyermekeket várunk. Az első tábort július 3-8. között, a másodikat július 17-22. között tartjuk meg, mindkettőbe maximum harminc gyermeket tudunk fogadni. 

A résztvevő gyermekek ez alkalommal is izgalmas kalandokra számíthatnak. Lesz hajnali madármegfigyelő túra, éjszakai csillagles, botanikai túra, halászattal, horgászattal, gyógynövényekkel kapcsolatos előadás, játékos tánctanulás és kiadós kerékpártúra is. Utóbbi útvonala érinti majd az Ördög-árkot, a Finta-kutat és a mirhóháti emlékművet.

Tervezünk egy geocasching játékot, s a korábbi évekhez hasonlóan most is kiemelt hangsúlyt fektetünk a madárvilágra, a madarakkal kapcsolatos ismeretekre. Nagy kalandnak ígérkezik az az éjszakai túra, melynek során a különböző állatok (békák, madarak, emlősök) hangját igyekszünk majd beazonosítani.

Délutánonként kézműves foglalkozásokat szervezünk, melyeknek témája mindig kapcsolódik majd a nap folyamán végzett tevékenységekhez. Ha például délelőtt bejárjuk a tanösvényt, ahol egyebek mellett egy pásztorkunyhót is láthatunk, akkor délután megpróbálunk pásztorbotot faragni.

A korábbi táborokban mindig nagy sikert aratott, így természetesen idén sem marad el az éjszakai természetvédelmi riadó. Ilyenkor a már nyugovóra tért táborlakókat hangos kolompszóval ébresztjük, s a kis csoportoknak egy-egy izgalmas természetvédelmi problémát kell elhárítaniuk. Például térkép segítségével megkeresni egy fészekből kiesett „bagolyfiókát”, vagy megtalálni a túzoktojó által elhagyott fészekben a tojásokat.

A tábor zárónapján szakmai kirándulást szervezünk, az úti cél lehet például a Körösvölgyi Állatpark, vagy a túrkevei Fekete István Oktatóközpont.  A kis csoportok egész héten gyűjthetik a pontokat, s a verseny eredményét az utolsó estén, a tábortűz mellett hirdetjük ki.

Az ötnapos táborok részvételi díja 40.000 forint, amely magában foglalja az 5 napi szállást, teljes ellátást és a szakmai programokat. A jelentkezés határideje 2023. június 30.

plakát