Északi vendégek: megérkeztek az első havasi lilék Kardoskútra

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén minden év augusztusában menetrendszerűen felbukkannak a havasi lilék első, vonuló példányai.

Idén először augusztus 21-én kerültek szem elé. Az öt, öreg madárból álló kis csapatot a Sóstói Állattartótelep melletti kilátó közelében pillantottuk meg. Általában az öreg madarak kezdik a vonulást, a fiatalok csak később követik őket. Magyarországon az őszi vonulás során, augusztus közepétől november elejéig figyelhetünk meg havasi liléket. Fő állomáshelyük a Hortobágy, de minden évben felbukkannak a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó térségében, esetenként pedig a Kígyósi-pusztán is. Utóbbi helyszínen idén eddig még nem jelentek meg.

Főként a birkával legeltetett területeket kedvelik, ahol nagyon rövid a gyep, így könnyen elérhetők a rovarok. Elsősorban ízeltlábúakkal táplálkoznak. Bár már elkezdték az őszi vedlést, még mindig nagyon szép, színes a tollazatuk. Fejmintájuk markáns, fekete-fehér. Mellkasuk és hasuk gyönyörű gesztenyebarna, (narancssárgából gesztenyebarnába, majd mély lilába megy át), lábuk szép sárga, mellkasukat fehér csík díszíti.  

Sűrűbb, zöldebb növényzetben nehezebben találják meg az ízeltlábúakat, olyankor hamar továbbállnak. A mostanihoz hasonló nyarakon azonban nagyobb példányszámban jelennek meg és tovább maradnak, mert ilyenkor kedvezőbbek számukra a táplálkozási feltételek. Számuk szépen növekedhet, mert a hosszasan időző első példányokhoz a később érkezők is csatlakoznak, s akár november elejéig is nálunk maradhatnak.

A kép illusztráció

havasi lile
Fotó: Marik Pál