Esőben a szarvasbőgés is alábbhagyott

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szeptember 17-én a késő délutáni, esti órákban túrát szervezett a Kis-Sárrét részterületen. A kirándulás fő célja az volt, hogy meghallgassuk a gímszarvasbikák bőgését.

Békés megyében ez az egyetlen terület, ahol jelentősebb gímszarvas állomány él, így itt szarvasbőgést hallhatunk, esetleg meg is pillanthatjuk a gímszarvasokat. Ezt a programot évek óta minden szeptemberben szervezzük, s rendszerint távolabbi vidékekről is sok látogató érkezik. Ez most is így volt, annak ellenére, hogy a borús, felhős idő nem jó kilátásokkal biztatott bennünket. Kolozsvárról, Debrecenből, Berettyóújfaluból, Szeghalomról érkeztek a vendégek, bár sokakat visszariasztott az esős időjárás.

Szemerkélő esőben gyülekeztünk az Igazgatóság Földesi Állattartótelepénél és már gyülekezés közben hallottuk a közeli nádas területek felől egy-két bika bőgését. A Begécsi-halastavakra gépkocsikkal érkeztünk. Egy leeresztett tónál állítottuk fel a teleszkópot, mivel az itt-ott víztócsákkal tarkított, iszapos tómederben nagyon sok madár gyülekezett. A nagy tömeget adó dankasirályok és sárgalábú sirályok mellett nagy kócsagokat, szürke gémeket és különböző partimadarakat, nagy pólingokat, bíbiceket figyelhettünk meg. Különösen szép látvány volt a tómederben táplálkozó fekete gólyák csoportja.

Szerencsére az eső is leállt erre az időre, így a madármegfigyelés után továbbindultunk a megfigyelőtoronyhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a halastavakra és a környező erdőkre, valamint a nádas, mocsaras területekre.

Négy-öt szarvasbika hangját hallottuk távolabbról, így amellett döntöttünk, hogy egy rövidebb gyalogtúra keretében közelebb kerülünk a szarvasokhoz abban a reményben, hogy a nádasból kilátva meg is pillanthatjuk őket. Az idő azonban közbeszólt, nekieredt az eső és ez így is maradt az est folyamán. A bikák is elhallgattak, ami jellemző egyébként e nagyvad viselkedésére, azaz esőben nem mozdul, inkább tartja a beállóhelyét, eső után azonban annál intenzívebben indul meg a mozgás és bőgés.

A megfigyelőtoronyban a túravezető közben előadást tartott a Körös-Maros Nemzeti Park helyi természeti értékeiről, a táj történetéről, valamint a vadászat és természetvédelem összefüggő kérdéseiről. Közben megfigyelhettük, ahogy hatalmas seregélytömegek szállnak be éjszakázni a nádasokba. Sajnos az eső nem hagyott alább, a bikák sem szólaltak meg, így sötétedés után hazafelé vettük az irányt. Az időjárás ellenére mindenki úgy búcsúzott, hogy kellemes élményeket szerzett és jövőre is szeretne részt venni ezen a programon.

szarvasbőgés
Fotó: Biró István
szarvasbőgés
Fotó: Biró István
szarvasbőgés
Fotó: Biró István