Erdőssztyeppek mentén - a Kárpát-medencétől Ázsiáig kalandoztunk

Képletesen az erdőssztyeppek világába utazhatott az a félszáz érdeklődő, aki a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark „Erdőssztyeppek hazánktól Mongóliáig” című programján részt vett március 25-én.

Molnár Ábel Péter, a Szent István Egyetem doktori ösztöndíjasának lebilincselő előadása során az Alföld jégkorszaki múltjától Eurázsián keresztül egészen Mongóliáig kalandoztunk.

A természetvédelmi mérnök hallgatókat is oktató kutató a prezentációját az erdőssztyeppek vegetációs jellemzésével kezdte, többek között elmondta, hogy miért az erdőssztyepp az Alföld természetes növényzete, és ez miért egyedi Európában. A Pannon erdőssztyeppekben különleges találkozása figyelhető meg a déli és a keleti régiók fajainak. Az előadás következő része arról szólt, hogy mióta élhetnek együtt ezek a fajok. Ennek keretében ismertette a flórakontinuitás hipotézist, mely szerint a legutóbbi jégkorszaki maximumot (LGM, 18-22 ezer éve) a mai őshonos flóra nagy része helyben túlélhette, és nem lehetett olyan „fajszegényedés”, mint korábban feltételezte a tudomány. A hipotézis merőben más jégkorszaki Kárpát-medencét fest elénk, mint azt korábban elképzeltük.

Molnár Ábel Péter az előadás első részét az erdőssztyeppek természetvédelmi élőhelykezelésével zárta. Elmondta, hogy e komplex rendszerek megóvása rendkívül bonyolult feladat, és nincs egy jól bevált recept, viszont van egy módszer, amellyel szisztematikusan végig lehet gondolni egy adott terület természetvédelmi élőhelykezelési irányelveit.

A program második felében az előadó keleti kutatóútjairól kaptak vendégeink élménybeszámolót. A mezőségi rétsztyeppektől indulva, a szászföldi bókolózsályásokon, a Kárpát-kanyar sárvulkánjain, a dobrudzsai sztyeppek és erdőssztyeppeken át, Moldován keresztül vezetett az utunk az Urál-lábi sztyeppekig és erdőssztyeppekig. A látványos természetfotók révén utazásunk a kirgizisztáni Tien-San hegység völgyeinek és a kazahsztáni sztyeppek és félsivatagok világában folytatódott, majd Mongóliáig tartott. A beszámoló során volt szó hazai kötődésű fajokról, sztyeppek és rétsztyeppek közötti különbségekről, erdőssztyepp-típusokról, illetve ezekben a tájakban élő emberekről, életmódjukról és fontosabb tájalakító hatásaikról.

Az érdekfeszítő előadást az alábbi linkekre kattintva tekinthetik meg, akik lemaradtak róla.

Az előadás első fele:

https://www.youtube.com/watch?v=p2RMuckHBEY

Az előadás második fele:

https://www.youtube.com/watch?v=9sjmu0yDOlY&t=1s

előadás
Fotó: Babák Zoltán
előadás
Fotó: Babák Zoltán