Érdekesség: füleskuvik költött egy vércseládában

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén július első napjaiban ellenőriztük a kihelyezett költőládákat. Nagy meglepetésükre az egyik vércseládában füleskuvik költését észleltük.

Cserebökény térségében 2020-ban ún. „D” típusú szalakótaodúban találtuk meg a faj első, bizonyított költését. A füleskuvik kicsi és rejtett életmódot folytat, ritkán kerül elő. Az elmúlt 40 évben Cserebökény térségében egy-egy alkalommal hallották, vagy látták a fajt. Ismereteink szerint a füleskuvik a Körös-Maros Nemzeti Park területén ritka fészkelő, állománya csupán néhány pár lehet.

A füleskuvik az egyetlen hosszútávú vonuló, európai bagolyfaj. A telet Afrikában tölti. Csak április végén, május első napjaiban érkezik vissza költőterületére. Megtelepedése esetén leggyakrabban a nászidőszakban hallatott jellegzetes, füttyögő hangjával találkozhatunk. Három-hat tojását általában harkályok által vájt odúba rakja, de szívesen elfoglalja a kihelyezett „D” típusú odúkat is. Vércsék részére kirakott költőládában történő költéséről nincs adatunk.

A füleskuvik a szalakótához hasonlóan odúlakó faj. Érdekesség, hogy Cserebökényben az elmúlt években rendszeresen előfordult utóbbi fajnál, hogy egy-egy pár szintén vércseládában költött. Az idén egy pár, az elmúlt hat évben nyolc pár szalakóta költött sikeresen „C” típusú odúban.

füleskuvik
Füleskuvik Fotó: Őze Péter
szalakóták
Szalakóták a "C" típusú odúban Fotó: Őze Péter