Együttműködés: Állatok Világnapja a kétegyházi iskolában

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szoros kapcsolatot tart az illetékességi területén működő oktatási és kulturális intézményekkel.

Ennek egyik példája, hogy október 4-én, az Állatok Világnapján előadást és kreatív kézműves foglalkozást tartottunk a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskolában.

Az iskola felső tagozatos diákjai részére a települések belterületén, valamint a külterületeken élő állatokról tartottunk előadást. Szó esett a haszonállatokról és a házi kedvencekről, a vadon élő állatok közül pedig elsősorban azokról, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. A gyerekek fontos ismereteket szerezhettek a városokban, falvakban élő gólyákról, fecskékről éppúgy, mint a szikes pusztákon élő piroslábú cankókról, nagy godákról. Beszéltünk a téli madárvédelem jelentőségéről is. Ezzel kapcsolatban aláhúztuk, hogy a madáretetés nem annyira a madarak védelmét, mint inkább azok megismerését szolgálja.

Az alsó tagozatos diákoknak is tartottunk egy rövid előadást a madáretetőkről és azok típusairól. Szó esett arról, mi a különbség a madárodúk és az etetők között. Ezt követően a gyerekek által hozott pet palackokból „automata” madáretetőket készítettünk. A tanulók így első kézből tapasztalhatták meg, hogyan lehet a hulladékokból hasznos tárgyakat készíteni. Az etetőket napraforgóval is feltöltöttük, s a tanulók hazavitték, illetve néhányat az iskola udvarán helyeztek el.

A Kétegyházi Román Nemzetiségi Iskola és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság közötti kapcsolat következő állomása egy tájékoztató túra lesz a pedagógusok részére, melynek keretében megismerhetik Kétegyháza környékének természeti értékeit, s az így megszerzett információkat továbbadhatják majd diákjaiknak.

Fotók: Berke Sándor

madáretető készítés

madáretető készítés

madáretető készítés