Egy jeladós túzokfióka mindennapjai a Csanádi-pusztákon

Az „ A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” című Life+ program keretében a közelmúltban egy vad túzokfióka is jeladót kapott a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A fiatal kakasról kapott információk segítenek jobban megismerni az Alföld nagy madarainak mindennapjait.

A túzokok nagyon rejtőzködő életmódot folytatnak, így kifejezetten nehéz megfigyelni, hogyan nevelik a tojók a fiókákat. A madarak jelölése sem egyszerű, leginkább akkor van rá esély, ha sérült egyedről, vagy röpképtelen fiókáról van szó. Ezúttal azonban a Csanádi pusztákon egy teljesen egészséges, 7-8 hetes kakast sikerült befogni és műholdas jeladóval ellátni.
 
A túzokfióka nem esett kétségbe a rövid fogságtól, gyorsan csatlakozott ismét a családjához, melyben rajta kívül még egy tojó fióka is van. A GPS-jeladó által küldött információk azt mutatják, hogy stabilan a Körös-Maros Nemzeti Park területén mozog, néha kisebb kitérőket tesz a nem védett területekre. A jeladó adatai jól mutatják a túzokok túlélési stratégiáját, melynek lényege, hogy csak nagyon ritkán repülnek, a földön rejtőzködve próbálják elkerülni a rájuk leselkedő ragadozók figyelmét.
 
Mivel a túzokok a szaporodási időszakot leszámítva csapatban mozognak, így a jeladós fiókáról kapott adatok segítségével az egész itt élő állomány mozgásáról, táplálkozóhelyeiről, veszélyeztető tényezőiről információkat kaphatunk. Ennek pedig óriási jelentősége van a Csanádi pusztákon élőhöz hasonló, kisebb létszámú perempopulációk megőrzése szempontjából.
 
Július végi jelölés óta 10000 koordinátát szolgáltatott a madár, aminek eredményeként jobban meg tudjuk érteni a területhasználatukat.

Fotó: Janó Gizella