Eddigi legnagyobb agancsát hullajtotta el a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Bátor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának kilenc éves gímszarvas bikája a napokban vetette le élete nyolcadik és egyben eddigi legnagyobb agancsát.

Az idei agancshullás február 21-én, hat nappal korábban történt, mint az előző évben. Ez a jeles, ugyanakkor teljesen természetes esemény minden évben a február közepétől március közepéig tartó időszakban következik be a gímszarvasoknál.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állatgondozó kollegái kora reggel találták meg a gímszarvas kifutóban a jobb és a bal agancsszárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal agancs szár 106 cm, míg a jobb oldali 110 cm. A két szár több, mint 8 kg-ot nyomott, ami több, mint 1 kg-al nehezebb, mint a tavalyi évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 24 és 28 cm-esek voltak.

Ilyenkor, a tavasz kezdetén a gímszarvasok szervezetében is változik a különböző hormonok szintje. Az állat agancsrózsáinál ún. csontfaló sejtek jelennek meg, amik felfalják a kötőszövetet, így a koponya részét képező csontcsap és az agancsrózsa elválik egymástól - ezért "veszíti el" az állat az agancsát.

Az új agancs azonnal növekedésnek indul, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett háncs, vagy barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni. Az újonnan kifejlődő agancs teljesen megőrzi a korábbi, már elhullajtott formáját, csak évről-évre nagyobbá és terebélyesebbé válik, amíg a bikák el nem érik életük tetőpontját (kulmináció). Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni Bátort, a gímszarvast, mert az új agancs növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

agancshullás
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
agancshullás
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
agancshullás
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
agancshullás
Fotó: Bencsik Antal Zsolt