E-kerékpártúrákkal bővül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szolgáltatási palettája

Mostantól egy új szolgáltatás, a szakvezetéses e-kerékpártúra is elérhető a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Erről tartottak szerdán sajtótájékoztatót Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban.

A szóbeli információk után a résztvevők természetesen fel is pattantak az elektromos kerékpárokra és eltekertek a Körös-ártérbe.
  
A tájékoztatót Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója, valamint dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója tartotta.
 
Dr. Tirják László hangsúlyozta, hogy a Körösök vidéke, a kanyargó folyók, holtágak kitűnő helyszínt szolgáltatnak a kerékpáros turizmushoz. Hagyományos kerékpárokat eddig is lehetett kölcsönözni a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjaiban, az e-kerékpárok azonban technikai előrelépést jelentenek e téren. Növekednek a bejárható távolságok is, ugyanis míg egy hagyományos kétkerekűvel napi 50-60 kilométer megtétele is komoly próbatétel, addig e-kerékpárral a 70-80 kilométer sem megterhelő. Így bátran vállalkozhatunk például arra, hogy eltekerjünk Csongrádra a Körös-torokig, vagy Békésre a duzzasztóműig.
 
– Több napos e-kerékpártúrákat is tervezhetünk, melyek keretében bebarangolhatjuk a nemzeti park tájait. Az első napon a Hármas-Körös, majd a Hortobágy-Berettyó mellett haladva eljuthatunk Dévaványára, ahol a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban meg is szállhatunk. Másnap eltekerhetünk a Bihari Madárvártába (itt is van szálláslehetőség), a harmadik napon pedig Vésztő-Mágor és a Bélmegyeri Fáspuszta érintésével Békésre juthatunk el, ahonnan a negyedik napon visszatérhetünk Szarvasra – vázolt fel egy izgalmas túraútvonalat dr. Tirják László. Hozzátette: az e-kerékpárok az idősebb korosztályok számára is lehetővé teszik, hogy bekapcsolódjanak a kerékpáros turizmusba.
 
Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója elmondta: az E-Kerékpár Program keretében összesen 211 e-kerékpárt juttattak el a tíz hazai nemzeti parkhoz. A programot a Központ az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Irodával közösen hozta létre. A cél az volt, hogy bővítsék a nemzeti parkok aktív turisztikai kínálatát, s a látogatók egy kényelmes és természetbarát módon ismerhessék meg Magyarország természeti értékeit. A programra 150 millió forintot biztosított a kormány.
 
– Csak akkor beszélhetünk igazi természetvédelemről, ha az emberek ki is mennek a természetbe. Erre az e-kerékpár azért nagyon jó eszköz, mert eltünteti az emberek fizikai felkészültsége közötti különbségeket. Idősek és fiatalok, gyerekek, szülők, nagyszülők együtt tekerhetnek – hangsúlyozta Petényi Mirkó.
 
A sajtótájékoztató után a jelenlévők egy e-kerékpártúrán is részt vehettek, melyen a szakvezető szerepkörét ezúttal dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója töltötte be. Az útvonal a Szarvasi Arborétum mellett elhaladva, majd a Hármas-Körösön a mezőtúri komppal átkelve a folyó gátján vezetett tovább. Közben természetesen látnivalók is bőven akadtak, a vízen állomásozó récéktől kezdve egészen a magasban köröző kabasólyomig.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság októberben három szakvezetéses e-kerékpártúrát szervez az alábbiak szerint:
 
Október 3-án, szombaton az úti cél a KMNP Cserebökény részterülete, ahol madármegfigyelést is végzünk majd. Találkozó 9.30 órakor Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban (É 46º 51'29.39” K 20º 31' 31.57”). A túra hossza 35 km, időtartama 5 óra. Túravezető: Ezer Ádám ökoturisztikai ügyintéző /tel.: +36-30-475-1772). Részvételi díj felnőtteknek 6300 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 6000 Ft/fő.
 
Október 10-én, szombaton a KMNP Körös-ártér részterületén, a Békésszentandrási Duzzasztóhoz szervezünk e-kerékpártúrát. Találkozó 9.30 órakor a Körösvölgyi Állatparkban. A Túra hossza 18 km, időtartama 2 óra. Túravezető: Körömi Krisztina látogatóközpont-vezető (tel.: +36-30-475-1783). Részvételi díj felnőtteknek 3300 Ft/fő, diákoknak 3000 Ft/fő.
 
Október 17-én, szombaton 9.30 órától, szintén a Körösvölgyi Állatparkból indulva a Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén található Aranyosi- és Borza-holtághoz kerekezhetnek el. A túra hossza 25 km, időtartama 3 óra. Túravezető: Tóth Tamás József természetvédelmi területfelügyelő (tel.: +36-30-475-1780). Részvételi díj felnőtteknek 4300 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 4000 Ft/fő.

Ezer Ádám
Fotó: Ezer Ádám
Fotó: Ezer Ádám
Fotó: Ezer Ádám