E-bike túráztunk a Körös-ártérben

          Verőfényes, szép őszi időben, lelkes résztvevőkkel próbáltuk ki az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által az E-kerékpár Program keretében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság részére biztosított, új, elektromos rásegítésű kerékpárokat, melyek használatával a közel 20 kilométeres túra megtétele gyerekjátéknak bizonyult.

          Túránkat ezúttal is a Körösvölgyi Állatparkból indítottuk, ahol elsőként az Anna-liget gyöngyszemének számító Csáky-kastély műemlék épület múltját ismerhették meg a résztvevők. Ezt követően a Hármas-Körös felé vettük az irányt, menet közben érintve a híres Szarvasi Arborétumot, melynek évszázados kocsányos tölgyeiben, mezei juharjaiban gyönyörködhettünk. A túra tagjai azt is megtudhatták mi az összefüggés az arborétum és az Anna-liget története között.

          Utunk ezt követően a Békésszentandrási Duzzasztóhoz vezetett, miközben kis kitérővel útba ejtettük a Szarvas és Mezőtúr között működő kompot és elhaladtunk az Iskolaföldi-halastavak mellett is, ahol bütykös hattyúk, szürke gémek, nagy kócsagok és kormoránok is tanyáztak. Menet közben a Körös-ártér védett területeiről, a folyamszabályozás tájváltozásairól, is hallhattak érdekességeket vendégeink.

          A Horthy István Zsilipműhöz érve közelről figyelhettük meg a Hármas-Körös duzzasztó előtti és utáni folyójelleg változásait, a monumentális műtárgy működési elvét és annak hatásait.

          Innen Békésszentandrásra kerekeztünk tovább, ahol a település egykor nagyhírű, különleges kézi csomózású, Szőnyegszövőjének műemlék épületét tekintettük meg.

          A Szarvas-Békésszentandrási kerékpárúton tértünk vissza a Körösvölgyi Állatparkba, ahol a kerékpárok digitális kijelzőjéről mindenki megtudhatta pontosan hány kilométert tett meg, milyen maximális és milyen átlagsebességgel haladt.

Aki kedvet kapott, hogy kipróbáljon egy élményteli e-bike túrát, annak bejelentkezését a soron következő, eseményünkre várjuk:

Kerékpártúra a Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén az Aranyosi- és a Borza-holtághoz

Találkozó: 2020. október 17. (szombat) 09:30- Körösvölgyi Állatpark (Szarvas, Anna-liget 1., GPS koordináták: É 46° 51’29.39” K 20° 31’ 31.57”)

Túra hossza: 25 km, 3 óra

Túra leírása: A Szarvasi Arborétum előtt elhaladva a Hármas-Körös gátjának megközelítése, majd a gáton Gyomaendrőd irányába folytatva a túrát bal kéz felől a Körös-ártérrel a két különösen szép ún. szentély típusú holtághoz, az Aranyosi- és a Borza-holtágakhoz. A visszatérés során az út a Nagyfoki-holtág mellett kerekezve vezet a Körösvölgyi Állatparkba.

Túravezető: Tóth Tamás József természetvédelmi területfelügyelő

Bejelentkezés: Tel.:+36-30-475-1780

Részvételi díj: Felnőtt: bruttó 4.300 Ft/fő, Diák, nyugdíjas: bruttó 4.000 Ft/fő