Dobozi diákok nyerték az Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedőt

Október 3-án rendezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a XIX. ,,Őszirózsa" Természetvédelmi Vetélkedő döntőjét, melynek helyszínéül a korábbi évekhez hasonlóan idén is a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont szolgált.

A döntő időpontja hagyományosan az Állatok Világnapjához közeli dátumra esett, amikor a pusztákon javában nyílnak az őszirózsák. A Biharugrán megrendezett középdöntőből hat csapat jutott tovább, de betegség miatt az egyik nem tudott részt venni a végső megmérettetésen, így a döntőben öt csapat mérhette össze tudását.

A vetélkedőt kellemes, napsütéses időben tudtuk lebonyolítani. Az első három feladat a látogatóközpontban, beltéren zajlott, a diákoknak a természetvédelemmel kapcsolatos ismereteikről kellett számot adniuk. Ezután szabadtéri, akadályversenyszerű program következett. A résztvevőknek hat állomáson kellett különböző ügyességi és szakmai feladatokat megoldaniuk. Visszatérve a látogatóközpontba újabb kihívások vártak rájuk: legalább öt olyan közmondást kértünk tőlük, amelyekben állatok szerepelnek, majd egy keresztrejtvényen törhették a fejüket.

A kreativitás is szerepet kapott a döntőben: állatokat, növényeket, élőhelyeket kellett megformázniuk a rendelkezésre álló eszközök (papír, nád, gyékény, textil stb.) segítségével. Nagy örömünkre rendkívül szép alkotások születtek.

A feladatok megoldása után ebéddel kedveskedtünk a gyerekeknek, majd következett a legizgalmasabb pillanat, az eredményhirdetés.

A végeredmény a következő lett:

1.     „Doboz kincsei” - Dobozi Általános Iskola - 98 pont

2.     „Kockás Katicák” - Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szarvas - 94 pont

3.     „Kisvárosi kismesterek” – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szarvas - 90 pont

4.     „Havasi cincérek” - Erzsébethelyi Általános Iskola, Békéscsaba – 86 pont

5.     „Termész-eszesek” – Erzsébethelyi Általános Iskola, Békéscsaba - 85,5 pont.

Gratulálunk a résztvevő diákoknak és felkészítő tanáraiknak!