Dévaványán ülésezett a Túzokvédelmi Munkacsoport

A közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság adott helyet a Túzokvédelmi Munkacsoport kétnapos ülésének. A hazai túzokvédelem szakmai csoportja a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban ülésezett, ahol megvitatták a túzok védelmét érintő aktuális kérdéseket és tapasztalatokat.

A találkozón a résztvevők a hazai túzokvédelem aktualitásait vitatták meg, melyek közül kiemelendő az „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” c. LIFE+ projekt (LIFE15/NAT/AT/000834) keretében gyűjtött adatok kiértékelésének kérdésköre. A kidolgozott modell érdekessége, hogy virtuálisan kimutatja azokat a potenciális előfordulási helyeket, ahol ma már nem él túzok, de az élőhely jellemzői alapján alkalmas a jövőbeli előfordulásra.

Fontos programpont volt még a túzok hazai fajmegőrzési tervének felülvizsgálata, amelyet az utóbbi évek munkájának köszönhetően megnövekedett ismereteink tesznek indokolttá.

Érintette továbbá a megbeszélés az induló agrár-környezetgazdálkodási támogatások témakörét is. Ez a program az előírásain keresztül nagyban megnöveli a hazai túzokvédelem hatékonyságát.

Az elméleti kérdések mellett az alkalmazott túzokvédelem eredményeit is bemutathatta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A szántóföldi környezetben a túzokcentrikus gazdálkodással érintett területeket és a rajta végzett élőhelyvédelmi tevékenységeket ismerhették meg a szakemberek, melynek eredményeképpen a Dévaványa környéki túzokállomány az elmúlt évtizedekben az 1987-es 222 példányról 587 példányra nőtt.

túzokmunkacsoport
Fotó: Szél Antal István