Dévaványán biztonságos odúkat kaptak a kistestű madarak

A Varázslatos Magyarország „Ma egy fészek, holnap az óceán!” elnevezésű akciójának keretében, március 18-án 30 darab madárodút helyeztünk ki a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának környezetében.

A program célja, hogy minél több önkéntes bevonásával valósuljanak meg különböző természetvédelmi tevékenységek, bizonyítva, hogy az egyén is nagyon sokat tehet a természet értékeinek megóvásáért.

Az akció keretében még tavaly szeptemberben rekord számú (csaknem 50) önkéntes segítségével készítettünk madárodúkat a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. Az összeszerelt odúkat szépen le is festettük. Március 18-án tehát ezeket az odúkat helyeztük ki. Jutott belőlük a látogatóközpont bejáratától jobbra található kis elegyerdőbe, a Szalai-tanya melletti akácos erdőbe, valamint a Túzokvédelmi Állomás tölgyerdejébe is. Az ide korábban kihelyezett odúkat a cinegék el is foglalták már, sőt abban az öt odúban is cinegék fészkelnek, melyeket a szalakótáknak szántunk. Két további szalakótaodút viszont verebek foglaltak el. Utóbbiak jellemzően szalmával, száraz fűvel bélelik ki fészküket.

Érdekesség, hogy bár a cinegék apró termetű madarak, mégis 10-12 tojásos fészekaljat raknak, s ha találnak elegendő rovart, akkor az összes fiókát sikeresen fel is nevelik. Ráadásul évente többször költenek. Az első fészekaljból április közepén, végén repülnek ki a fiókák, s a szülők mindjárt meg is kezdik a második költést.