December közepéig már 350 szürkemarha borjú érkezett

Az idei ellési szezonban eddig összesen 350 szürkemarha borjú jött világra a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állattartó telepein. A bivalyoknál is jól alakul a szaporulat.

A Montág-pusztai Állattartótelepen november 5-én érkezett az első szürkemarha bikaborjú. Novemberben még további 127 borjú követte és december közepére számuk elérte a 170-et. Az ivararány megközelítőleg 50-50 százalék. Ikerellés idén eddig nem volt. Az ellési szezon itt január 15-én zárul és maximum 200 borjút várunk.

A kardoskúti Sóstói Állattartótelepen a hónap közepéig 180 szürkemarha borjú jött világra, az ivararány itt is 50-50 százalék. Ikerellés szintén nem volt. Ezen a telepen az ellési szezon végéig 200-220 borjút várunk. A vemhes teheneket négy, egyenként mintegy 60 egyedből álló csoportra bontottuk. A kisborjak anyjukkal együtt először kisebb csoportokba (óvodákba), majd népesebb csapatokba (iskolákba) kerülnek.  Itt már a szoptatási időszakban fokozatosan hozzászoknak a szálas és az abraktakarmányhoz. Ridegtartásban vannak, azaz a nyitott karámokból szükség esetén be tudnak húzódni a védettebb, nádtetős szín alá. A borjak nagyon elevenek, játékosak.

A magyar szürke szarvasmarhák utódai pirók, világos pirók, vagy sötét pirók színben látnak napvilágot, és hathónapos korukra érik el felnőtt, szürkés színezetüket. A teheneknek az ellésnél ritkán van szükségük emberi segítségre. Az újszülött borjak testtömege 20-tól 35 kg-ig terjedhet.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Kőmagtári Állattartótelepén házi bivalyok is vannak. Náluk az ellési szezon döntő része a tavaszi időszakra esik, és nyár végig be is fejeződik. Idén 29 tehéntől 25 bivalyborjú érkezett, közülük 12 üsző, 13 bika. Hosszú évek jó ellési százalékát tartva tehát ismét szapora volt az állomány.

A bivalyborjak 20-25 kg-os testtömeggel jönnek a világra. Az ellés után a kisborjak néhány perccel már talpra is állnak, nagyon vitálisak, erőteljesek, borjúkori elhullás a legritkább esetben fordul elő. Ennél a fajnál nem jellemző az ikerellés. A borjakat 5-6 hónapos korukban választjuk le és három éves korukban válnak ivaréretté. Egy kifejlett bivalytehén testtömege 500-600 kg, egy bivalybika pedig a 800 kg-ot, de akár az 1 tonnát is elérheti.

szürkemarha borjak
Fotó: Palcsek István Szilárd
szürkemarha borjak
Fotó: Palcsek István Szilárd