Dalolnak a csilpcsalpfüzikék a Kis-Sárréten

Hazánk leggyakoribb füzikefaja a csilpcsalpfüzike, amely jellegzetes, „csilp-csalp” hangzású énekéről kapta a nevét. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb számban a Kis-Sárréten, a Körösök és a Maros mentén költ.

Európa és Ázsia nagy részén honos, több alfaja ismert. Változatos élőhelyeken telepszik meg, leginkább a sűrű aljnövényzetű, ritkás erdőket, folyóártereket, nagyobb parkokat részesíti előnyben. A teljesen zárt erdőkben ritka.

A csilpcsalpfüzike 10-12 cm hosszú, zöldesbarna színű madár, amely csak ritkán kerül a szemünk elé, mivel állandóan a sűrű növényzetben kutat táplálék után. Zárt, gömb alakú fészkét a földön, vagy az aljnövényzetben, alacsonyan építi. Évente kétszer is költ, a fészekalja általában 4-6 tojásból áll. Változatos rovartáplálékot fogyaszt, és ezzel eteti a fiókáit is.

Tavasszal már korán, márciusban visszaérkezik a költőhelyére, ősszel hosszú ideig, egészen októberig kitart. Az utóbbi években kis számban át is telel hazánkban. A telet a Földközi-tenger mellékén, vagy Észak-Afrikában tölti. Állománya egész Európában stabil.

Csilpcsalpfüzike Fotó: Tóth Imre
Csilpcsalpfüzike Fotó: Tóth Imre
Csilpcsalpfüzike Fotó: Tóth Imre
Csilpcsalpfüzike Fotó: Tóth Imre