Csúcs: több mint húszezer daru éjszakázott a kardoskúti Fehér-tónál

A közelmúltban lezajlott országos szinkronszámlálás adatai szerint a jelenleg hazánkban tartózkodó darvak kétharmada a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a kardoskúti Fehér-tónál éjszakázott. Az alkonyati órákban több mint húszezer példányt számoltunk, ami éves szinten is rekordnak számít.

Az országos daru-szinkronszámlálás idén is kora ősztől, heti rendszerességgel zajlik. A mérések során az azonos időben Magyarországon tartózkodó darvak legmagasabb egyedszáma a csúcsidőszakban (október végétől november közepéig) 93 ezer körül mozgott. Hazánkban a nagy madarak első állomása a Hortobágy, ahonnan az időjárás függvényében mozdulnak el az ország délebbi tájai felé. A kora őszi időszakban döntő többségük tehát még a Hortobágyon volt, ekkor Kardoskút térségében csak alig 50 példány tartózkodott. Ez a szám azonban a mai napig folyamatosan növekedett. November elejétől országos viszonylatban egyetlen hét kivételével mindig Kardoskúton éjszakázott a legtöbb madár.

A december 10-i szinkronszámlálás alkalmával a kardoskúti Fehér-tónál 20 100 egyedet számoltunk, míg a Büdös-széken 950, a szegedi Fehér-tónál 9000 madarat figyeltek meg. Ekkor tehát már Kardoskúton éjszakázott a jelenleg Magyarországon tartózkodó darvak mintegy kétharmada.  

A darvak a nappali órákban a környező tarlókon illetve gyepterületeken keresgélnek táplálék után. Látványos behúzásuk a tó környékére a délutáni órákban, az alkonyat közeledtével egyre fokozódik. Jellemzően először csak a tavat körülölelő gyepre szállnak le, majd onnan repülnek, vagy épp sétálnak be a vízre, éjszakázni.

Amennyiben az időjárás továbbra is enyhe marad, még hetekig gyönyörködhetünk a naplementében behúzó, sokszor több százas darucsapatok látványában. Amikor azonban az idő hidegebbre fordul, legtöbbjük megindul a mediterrán vagy szubtrópusi vizes élőhelyek, a telelőhelyeik felé.

Az utóbbi években egyre enyhébbek a telek, ennek köszönhetően egyre több daru mégsem indul el a hosszú útra, hanem a kardoskúti Fehér-tónál tölti az egész telet. Az áttelelő példányok száma általában néhány száz egyedre tehető. Megfigyelhető az is, hogy a vonuló példányok közül még decemberben is több ezer tartózkodik a térségben, csak később indulnak útnak. Ebből a szempontból 2015 kiugró esztendőnek számított, akkor ugyanis december 30-án még 21 ezer madár volt itt, az enyhe időjárás miatt. Jellemzően azonban decemberben már legfeljebb 5 ezer madár tartózkodik a térségben.

A kép illusztráció. 

Fotó: Verseczki Nikoletta