Cserebökényben, az Ős-Maros medre mentén túráztunk

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság május 28-án rendezte meg a „Cserebökényi csavargás - Túra az Ős-Maros medre mentén” elnevezésű programját.

A túra során 5 óra alatt 7,3 kilométert tettünk meg. A látogatók először egy rövid ismertetőt hallhattak Cserebökény tájtörténetéről, majd a terület botanikai és zoológiai értékeivel ismerkedtek. Túránk az 1947 március 1-én létrejött, majd 1972-ben Szentes várossal egyesült Cserebökény nagyközség központjából indult.

Borongós, erősen felhős időben haladtunk az ősi Maros meder partján, követtük az egykori folyó kanyarulatait. Megnéztük a magyar szegfű virágait, majd távolról a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság cserebökényi magyar szürke szarvasmarha gulyáját, majd felfedeztük az elmúlt időszak tájhasználatának nyomait.

A meder nádasából nádirigó, a közeli tölgyesből barátposzáta szólt, majd énekeltek a fülemülék is. Láttunk kék vércséket és szalakótákat, s megfigyeltük a költésük elősegítésére kihelyezett költőládákat.

Túránk végén kitisztult az ég, s a lebukó nap fényében láthattunk gallyfészekben nevelkedő vörös vércse fiókákat. A sötétedés beállta előtt a pásztor mellettünk terelte a nyájat a közeli hodályba. A falu központjába visszatérve láttuk a fészkén ülő fehér gólyát, melynek valószínűleg már fiókái vannak. 

túra
Fotó: Őze Péter
Fotó: Őze Péter
túra
Fotó: Őze Péter
túra
Fotó: Őze Péter