Cserebökényben, az Ős-Maros medre mentén barangoltunk

Május 28-án, délután „cserebökényi csavargás”-ra várta a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A 8,3 kilométeres gyalogtúra során, az Ős-Maros medre mentén haladva ismerkedtünk a táj történetével, természeti értékeivel, szépségeivel.

Az ötórás, estébe nyúló kirándulás elején a Csorvásról, Orosházáról, Csongrádról és Szentesről érkezett látogatók először egy rövid ismertetőt hallhattak Cserebökény tájtörténetéről, majd a terület botanikai és zoológiai értékeivel ismerkedtek. Túránk az egykori Cserebökény község (1947- 1972 között volt község) melletti Ős-Maros partjától indult. A meder nyílt vízfelületén kanalasgémeket, nagy kócsagokat és egy nyári lúd családot is láttunk, a szülők négy, kifejlett fiókát vezetgettek. Az egykori falu központjában fehér gólya ült a fészkén.

Az elhagyott folyómeder-vonulatok mentén haladtunk, majd a pázsitfüvek lassan beérő kalászai között a magyar szegfű virágait kerestük fel. Érintettük a területrész névadó kurgánját, a Tere-halmot is. A halom közelében kecskebúza övezte a földutakat. Megfigyeltünk egy öreg parlagi sast, majd a mocsári nőszirmos mederhez jutottunk. A lebukó nap fényében fejünk felett szalakóták repültek, a Büs-ér vonalában zöld varangyok szóltak, a cserjésben fülemülék énekeltek. Túránk befejezéseként még hallottuk a fürjek pitypalattyolását is.

Medertúra1
Fotó: Őze Péter
Medertúra2
Fotó: Őze Péter
Medertúra4
Fotó: Őze Péter
Medertúra3
Fotó: Őze Péter
Fotó: Őze Péter