Cserebökénybe megérkeztek az első szalakóták

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületére április végén visszatértek a szalakóták első példányai.

A szalakóták a telet Afrika déli és keleti területein töltik. Tavaszi visszatérésük után azonnal elfoglalják költőhelyeiket. Természetes körülmények között öreg fák odvaiban, fekete harkály és zöld küllő által vájt odvakban költenek. Az öreg, odvas fák csökkenő mennyiségét kihelyezett, mesterséges költőládákkal pótoltuk. A Cserebökényi-puszták Különleges Madárvédelmi Terület térségében mintegy kétszáz „D” típusú odút üzemeltetünk.

A szalakóta május vége és június vége között, évente egyszer költ. Fészekalja általában 4-5 fehér színű tojásból áll. A fiókák 18-19 nap elteltével kelnek ki. Gondozásukban mindkét szülő részt vesz. A fiatal madarak 28-29 nap után repülnek ki.

A szalakóta elsősorban nagyobb testű bogarakat, egyenesszárnyúakat fogyaszt, de rágcsálókat, siklókat, gyíkokat és kétéltűeket is zsákmányolhat. 2022-ben a Cserebökényi-pusztákon 180 pár szalakóta költött. A költések többsége a kihelyezett költőládákban történt, természetes odúban 12 helyen észleltünk költést.  

Az utóbbi három évben szinte az összes kihelyezett mesterséges odút elfoglalták a szalakóták. A megerősödött állomány nemcsak a nyitott vércseládákban költött, hanem több esetben tanyák, hodályok alkalmi réseit használták fiókanevelésre.

szalakóta
Fotó: Őze Péter