Csanádpalotai fiatalok látogattak a Csikóspusztai-tóhoz

Július 12-én a Körös-Maros Nemzeti Parkban található Csikóspusztai-tóhoz látogattak el a CSIBÉSZ Csanádpalotai Ifjúságért Közhasznú Egyesület nyári táborának résztvevői.

Az általános iskolásokból, középiskolásokból és kísérő pedagógusokból álló, kerékpárral érkező csoportot Igazgatóságunk munkatársa fogadta a Blaskovics-család kriptakápolnájánál. Rövid tájékoztatást tartott a kápolna történetéről, melyet aztán a vendégek meg is tekintettek.

A kriptakápolna egy dombon található, melyet körülölel egy sekély tómeder, a Csikóspusztai-tó. Ez egy jellegzetes szikes tó, mely télen megtelik vízzel, így alkalmas pihenő- és táplálkozóhelyet biztosít sok vízimadár számára. Tavasszal itt állomásoznak a vonuló vadludak, a nyári ludak pedig fészkelnek is a területen.

A csoport látogatásakor a környező pusztán már nem voltak vízállások, a tómederben viszont még igen. Ennek köszönhetően élénk madárvilágban gyönyörködhettünk. Láttunk szürke gémet, nagy kócsagot, bölömbikát, réceféléket, és barna rétihéjákat, melyek a parti növényzetben fészkelnek.  

Szó esett arról is, hogy nyár végére mindig kiszárad a tó, ekkor szinte sivatagot idézően néz ki a magas sótartalomtól fehéren szikrázó medre. A tó partján jellegzetes sziki növények nőnek, mint a kamilla, a sziki üröm és a magyar sóvirág.

A csoport tagjai nagy érdeklődéssel hallgatták szakvezetőnk előadását, kérdéseket tettek fel, majd a kirándulás végeztével ismét kerékpárra pattantak és visszatértek Csanádpalotára.

Csikóspusztai tó
Fotó: Pap János