Csalogányok énekét hallgattuk, túzokok dürgését csodáltuk

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja tavaszi túrát szervezett április 15-én, az Agrárminisztérium által meghirdetett „Csillagséták nemzeti parkjainkban” elnevezésű programsorozat keretében.

Április közepére a fülemülék (csalogányok) is visszatértek telelőhelyükről, így esti sétánk során, a Réhelyi tanösvényen haladva többször is hallhattuk csodás éneküket. A tavaszi puszta most nagyon szép arcát mutatta, s bár az ég felhős volt, a fényviszonyok mégis kedveztek a fotózásnak. A szakvezetéses túra keretében szó esett a Nagy-Sárrét élővilágáról, a táj történetéről, s a résztvevők nagy örömére a zárt volierben bemutatott túzokok is egészen közel jöttek hozzánk.

Sétánk mintegy két órán át tartott, s közben szinte megállás nélkül énekeltek a sordélyok, köszönhetően annak, hogy egy kirándulótársunk kitűnően utánozta a hangjukat. Nagy örömünkre feltűnt egy hantmadárpár is, miközben sziki ürmök, veresnadrág csenkeszek és villásboglárkák gazdag tárházában gyönyörködtünk.

Felmentünk a magaslesre, ahonnan sok nyulat és őzet láttunk. Távcsővel figyeltünk meg egy nagyon szépen dürgő túzokkakast, amelyet hét tojó vett körül.  Láttunk további dürgő kakasokat is, szép számú tojó társaságában.

Utunk során szó esett a réti őszirózsáról és a sziki kocsordról, amely tápnövényül szolgál egy nagyon ritka lepkefaj, a nagy szikibagoly lepke számára. A Madárvároshoz érve cinegéket, mezei verebeket és más apró madarakat láttunk, majd megpihentünk a kis tó melletti leskunyhóban.  

A rendezvényre több településről, sőt még Brassóból is érkeztek vendégek. Utóbbiak kifejezetten a túzokdürgés megfigyelése miatt választották úti célul a Körös-Maros Nemzeti Parkot.

csalogányok éneke

csalogányos túra

csalogányos túra