Csalogányok éneke mellett csodáltuk a csillagfényes égboltot

Sikerrel zajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság április 15-16-ra meghirdetett „Holdárnyék és fülemüleszó” elnevezésű programja

Békéscsabáról, Gyuláról, Elekről, Kétegyházáról és Szabadkígyósról összesen tizenhat kalandvágyó természetbarát (köztük hét óvodáskorú gyermek) érkezett a programra. Mivel az időjárás nem igazán volt kedvező, így közülük csupán hatan vállalkoztak arra, hogy a szabad ég alatt töltik velünk az éjszakát. Kissé aggódtunk azért is, hogy a fülemülék vajon megérkeztek-e már, s ha igen, megszólalnak-e a szomorkás időben. Szerencsére azonban estére kiderült az ég, így akadály nélkül szemlélhettük az égboltot, ráadásul a fülemülék is csodásan énekeltek. Mi több, a kifeszített madárhálónkba elsőként éppen egy fülemüle akadt bele. Később barátposzátát, kis poszátát, erdei pintyet és vörösbegyet is sikerült befognunk.

A program egyik résztvevője, Mészáros Krisztina érdekességeket mesélt a lepkékről, s a kihelyezett lepkefogó berendezése sem maradt üresen. Szintén a tudásmegosztás keretében Szeidler István egy hagyományos pásztorétel, a slambuc készítésének fortélyaiba avatott be bennünket. Természetesen a végeredményt közösen el is fogyasztottuk.

Mivel szép, csillagfényes éjszaka volt, így távcsöveink segítségével akadálytalanul figyelhettük az égboltot. Bár éjszakára kissé lehűlt a levegő, a reggeli napfelkelte megfigyelése páratlan élménynek bizonyult.

túra
Fotó: Kapitány Sándor
túra
Fotó: Kapitány Sándor