Botanikai túra: Gyönyörködjünk a Kis-Sárrét orchideáiban!

Május 28-án, szombaton botanikai túrára várjuk az érdeklődőket Biharugrára, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bihari Madárvártájára.

A kirándulás során a Kis-Sárréten éppen virágzásban lévő orchideákat is megcsodálhatjuk és lefotózhatjuk. 

A KMNP Kis-Sárrét részterületén nagyon változatos és értékes gyeptársulásokat találhatunk. Május végén, nyár elején a mocsárrétek és sztyepprétek virágzó növényei pompás látványt nyújtanak.  Szombati túránk alkalmával a Madárvárta környékén teszünk egy könnyű sétát. Elsősorban az Ugrai-rét és a Sző-rét mocsárrétjeivel, a mocsarakat övező szikesekkel, sztyepprétekkel ismerkedünk.

Különös jelentőséget ad a túrának, hogy ilyentájt virágoznak azok a hazai orchideák, más néven kosborok, melyeknek legszebb állományai Békés megyén belül a Kis-Sárréten találhatók. A pompás (sisakos) kosbor és a hússzínű ujjaskosbor jellemzi ezeket a mocsárréteket, de rajtuk kívül sok egyéb védett és nem védett növénnyel is megismerkedhetünk, s fotózásra is lehetőség nyílik.

Természetesen a túra közben különféle madarakat, kétéltűeket, hüllőket láthatunk majd, melyeknek fontos szaporodó- és táplálkozóhelye a fent említett két mocsár. A séta során szó lesz a gyepek természetvédelmi és gazdasági jelentőségéről, s a tájtörténeti kutatások alapján a vidék múltjával is behatóbban megismerkedünk.

A találkozó helyszíne a Bihari Madárvárta, (GPS koordináták: É: 46° 58’ 32,40” K: 21° 38’ 28,89”), időpontja május 28. reggel 9.00 óra.  Eső esetén kérjük, gumicsizmát hozzanak magukkal. A részvételi díj felnőtteknek 700 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft/fő. További információk és bejelentkezés Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).

kosboros rét
Fotó: Sallainé Kapocsi Judit
Hússzínű ujjaskosbor
Fotó: Biró István