Borús időben is nagy sikerrel zajlott a XXI. Fehértó Napja

A borús, esős idő ellenére is közel kétezren látogattak el szeptember 17-én, szombaton Kardoskútra, a Körös- Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Község Önkormányzata által közösen megrendezett XXI. Fehértó Napjára.

A vendégeket elsőként Varga Pál, Kardoskút polgármestere, majd Erdős Norbert, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte. A képviselő hangsúlyozta, hogy a nemzeti parkok mind gazdasági, mind turisztikai szempontból jelentős szerepet töltenek be az ország életében. Éves látogatószámuk évről évre emelkedik, s a kapcsolódó gazdákkal együtt több mint 300 ezer hektáron gazdálkodnak. A nemzeti parkoknál található magyar szürke szarvasmarha állomány mára elérte a 14 ezres egyedszámot.

Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a kardoskúti Fehértó térségének természeti értékeire hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a rendezvény látogatói megcsodálhatják az éppen virágzásban lévő sziki őszirózsát, a magyar sóballát, a sziki mézpázsitot és a vetővirágot. Láthatják azt is, ahogyan az afrikai útra készülődő füsti fecskék köröznek a Sóstói Állattartótelep közelében legelésző szürkemarha gulya felett.

A nap folyamán sokan felkeresték a Fehér-tó fokozottan védett területét. A kilátóból nagyteljesítményű távcsövek segítségével figyelhették meg a bíbicek, pajzsoscankók, dankasirályok és más madarak népes csapatait. Nagy érdeklődésre tarthattak számot a Sóstói Állattartótelep melletti kilátónál bemutatott őshonos magyar állatfajták: racka és cigája juhok, bivalyok, szürkemarhák és szamarak.

A pusztaközpont udvarán felállított színpadon egész nap zajlottak a kulturális programok és a különböző kézműves foglalkozások. Sokan vállalkoztak arra is, hogy felkeressék a természetismereti vetélkedő különböző állomásait. A látogatók sok érdekességet tudhattak meg a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumában. Választ kaptak például arra, hogyan tájékozódnak a hosszú út során a vándormadarak. Ezúttal sem maradt senki sem éhen: ízletes szürkemarha- és birkapörkölt várta a túrák során megéhezett vendégeket.

Bízunk benne, hogy mindannyian jól érezték magukat, s szeretettel várjuk Önöket jövőre, a XXII. Fehértó Napjára is!