Bőgés után barcogás a Körösvölgyi Állatparkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén az elmúlt hetekben nyolc esztendős gímszarvasbikánk, Bátor szerelmi mámortól ittas hangjától zengett az erdő.

Közelről szemügyre venni az erdők királyát a nászidőszakban nagyon különleges élmény. A természet rendjének megfelelően az időjárás hűvösebbre váltott, szeptember elmúlt és fokozatosan lankadt Bátor nász iránti érdeklődése, lassacskán felhagy a bőgéssel.

Néhány lépésnyire a gímszarvasaink kifutójától tekinthetők meg a dámszarvasok, akiknél viszont most vette kezdetét a rájuk jellemző nászviselkedés, a barcogás.

Dámszarvasbikánk, aki színe után a Szőke nevet viseli, könnyű helyzetben van hódítás tekintetében. Saját háremmel rendelkezik és egyedüli bikaként nem kell küzdelmekbe bocsátkoznia konkurens hímekkel. Hangja leginkább rövid gurgulázó torokhangú röffenéseknek hangzik, mely a dámszarvas teheneknek legalább annyira imponáló, mint a szomszéd kifutóban orgonáló Bátor öblös hangja a gímtehenek számára. Hazai erdeink e különleges koncertjét időjárástól függően novemberig csodálhatják meg a Körösvölgyi Állatpark vendégei.

szarvas
Fotó: Urbancsok Éva
szarvas
Fotó: Urbancsok Éva
szarvas
Fotó: Urbancsok Éva