Biztonságos magasítóra helyezték a székkutasi gólyafészket

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. közreműködésével újabb gólyafészek került biztonságos magasítóra a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ezúttal Székkutason.

 Hamarosan újabb településeken is hasonló magasítókat helyeznek el, így tavasszal stabil, biztonságos fészek várja majd a hazatérő gólyákat.

Székkutason, a Németh László utcában egy nem hagyományos villanyoszlopon tavaly megpróbálkozott egy gólyapár a fészeképítéssel. Ki is bélelték otthonukat, de mégsem kezdtek költésbe. Bízunk abban, hogy idén a pár visszatér és fiókákat is nevelnek majd. Ennek érdekében az áramszolgáltatóval együttműködve a fészket január 26-án fészekmagasítóra emeltük.

Ahhoz, hogy a gólyákat a fészek elfoglalásában segítsük, természetes fészekalapot is készítettünk, melyhez a lehető legtöbbet felhasználtunk az általuk összehordott, eredeti fészekanyagból (ágakból, rőzsékből).

Talán kevésbé köztudott, hogy a gólyáknál nem minden fészek szolgál költésre. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a párok az eredeti fészek közelében úgynevezett „váltófészket” is építenek. Amikor a kis gólyák már nagyok, akkor a felnőtt madarak az éjszakát itt tölthetik.