Bihari Táj Napja: megcsodáltuk a halastavak madárvilágát és a kosborok lila virágait

Az utóbbi napok esőzései után szombaton már verőfényes napsütésben rendezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Biharugra Község Önkormányzatával közösen a IX. Bihari Táj Napját.

A vendégeket elsőként Makra Tibor, Biharugra polgármestere, majd dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Dr. Tirják László hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek igazolták a rendezvény sikerességét. Mint mondta, az időpont megválasztása sem véletlen, ugyanis a Biharugrai-halastavak madárvilága májusban a legszebb. Ilyenkor a szürke, vörös és kanalasgémektől a nagy és kis kócsagokon át a bölömbikákig nagyon sokféle madárfajjal találkozhatunk errefelé. Érdekességként említette, hogy a napokban egy darucsapat is megjelent a területen.

A természetvédelmi nyílt nap résztvevői a halastavi madárvilágot egy cseppet sem hétköznapi túra keretében, mégpedig egy traktor platóján utazva csodálhatták meg. Szakvezetőnk közben érdekes információkat osztott meg például arról, hogy a 430 hazai madárfaj közül 300 előfordult már a Biharugrai-halastavak térségében. Szó esett arról is, hogy a vonulás időszakában több tízezer, esetenként akár 100 ezer példány réce is tartózkodik egyidőben a területen. A különböző madárfajokat a halastavi kilátókból távcsövekkel is megfigyelhették a résztvevők. .

A látogatók más módon is közelebbi kapcsolatba kerülhettek a madarakkal. Testközelből láthatták, hogyan jelölik a madarakat, azaz miként kerül az ornitológiai gyűrű a lábukra.

Botanikai túrára szintén több alkalommal sor került a nap folyamán. Szakvezetőnk segítségével a Madárvárta környéki gyepek, az Ugrai-rét és a Sző-rét növényvilágával ismerkedhettek meg a kirándulók. Szó esett a táj kialakulásának történetéről, s arról, hogy a magyar puszta olyan egyedi érték a világban, amelyet ember hozott létre és ember is gondoz, éppen ebben áll a különlegessége. A tavaszi, üde gyepeken gyalogolva sokféle növényfajt láthattunk, kezdve a sziki varjúhájtól és a sziki ürömtől a jól ismert kamillán át egészen a bárányparéjig. Az Ugrai-rétre érve nagy örömünkre már a kosborok első, lila színű virágaiban is gyönyörködhettünk.

Ezúttal is nagy érdeklődés mellett zajlott a természetismereti vetélkedő, a gyerekek pedig örömmel cirógatták az állatsimogatóban elhelyezett őshonos juhokat és a nyuszikat. Népszerűnek bizonyultak a kézműves foglalkozások és a népi játszótér is. A Bihari Halgazdaság Kft. élőhal-bemutatóval és halételek kóstoltatásával kedveskedett a rendezvény vendégeinek. Volt solymászbemutató, s egy kis szerencsével a Madárvárta melletti tavakon költő, s immár kislibáikat vezetgető nyári ludakat is megpillanthatták a természetbarátok.

Az udvaron felállított színpadon egész nap zajlottak a kulturális programok. Bemutatkoztak a környező települések néptánccsoportjai, népdalkörei, hallhattunk citerazenét és fúvószenekarnak is tapsolhattunk. Természetesen senki sem maradt éhesen, a Biharugrai Önkormányzat konyhájának szakácsai ugyanis – Bertalanné Nagy Anikó, élelmezésvezető irányításával –, hat bográcsban több mint 150 kg szürkemarha húsból főzték a finom pörköltet.  Mint megtudtuk, az ízesítéshez hagyományos fűszereket, azaz vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprikát, köménymagot, borsot és sót használtak. Vásárolhattunk Nemzeti Parki Termék Védjegyes mézeket, lekvárokat és egyéb ínyencségeket.

A rendezvényre sokan érkeztek a térség távolabbi településeiről is. A biharugrai piactér és a Bihari Madárvárta között egész nap Dottó kisvonat szállította oda-vissza a látogatókat.

Bízunk benne, hogy vendégeink sok szép élménnyel, új ismerettel gazdagodtak természetvédelmi nyílt napunkon. Szeretettel várjuk Önöket 2024-ben, a X. Bihari Táj Napján is!