Bepillantást nyertünk a pusztai ragadozó madarak életébe

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság június 30-án a „Puszták ragadozói, előtérben a kék vércsék” elnevezéssel szakvezetéses gyalogtúrát szervezett a Kopáncsi-pusztán.

A madármegfigyelő túrát, a tavalyi év után, idén másodszor tartottuk meg, csaknem ugyanazon a helyszínen. Idén azonban háromszor többen csatlakoztak hozzánk. A vendégek Makóról, Marosleléről, Szegedről érkeztek, de voltak köztük szarvasiak is.

A régi kopáncsi temető akácfáinak árnyékában gyülekeztünk, ahol a résztvevők egy rövid ismertetőt hallhattak a Kopáncsi-pusztáról, a területen található természeti értékekről, különös tekintettel a kék vércsékre és a szalakótákra. Megtudhatták, milyen természetvédelmi kezeléseket végez az Igazgatóság a pusztai ragadozó madarak védelme érdekében, és milyen ökológiai szerepet töltenek be ezek a madarak a puszták életében.

A közelben kihelyezett, aktuálisan nem lakott vércseládához elsétálva közelről is megtekinthették a látogatók, hogyan néz ki egy vércsék tojásrakására alkalmas, mesterséges költőláda. Többen rácsodálkoztak a láda belsejében lévő kis tükörre, mely a költések ellenőrzését segíti. Néhány vörös és kék vércsét már ekkor is láthattunk, amint a levegőben köröztek, rovarokra vadásztak.

A pusztán beljebb sétálva, biztonságos távolságból, távcsövek és teleszkóp segítségével már lakott költőládákat is megfigyelhettünk. Bájos látványt nyújtottak a költőládák szélére kiülő, még pehelytollaktól bohókás megjelenésű vörös vércse fiókák, akik hangos visongással fogadták táplálékkal érkező szüleiket. A kék vércséknél még tojások, illetve kis fiókák vannak, így náluk csak az adult madarakat tudtuk megfigyelni, jobbára a levegőben.  

A vendégek láthatták, hogy nemcsak vércsék használják a mesterséges költőládákat, ugyanis egy fiókáit melengető erdei fülesbagoly is a távcsövek látóterébe került. A pusztán továbbhaladva egy bozótos facsoportban megszemléltük, hogy a szarkák milyen mesteri fészkeket építenek. Ezek a fészkek a vércsék természetes költőhelyéül szolgálnak.

A találkozóhely felé visszaindulva a frissen kaszált területeken feltűnt néhány bíbic, és egy kis pólingot is sikerült megfigyelnünk a teleszkóp segítségével. A visszafelé vezető úton megcsodáltunk egy színpompás szalakótát, amint egy száraz bokron ülve zsákmányra lesett. Egy rozsdás csuk család is szemünk elé került.

A nyári forróságot enyhítette a kellemes szellő. A könnyed túra során számos madaras élményt szereztek a természetbarátok. Túránk legfiatalabb résztvevője egy erdei fülesbagoly elhullajtott tollát is megcsodálhatta.

túra
Fotó: Balla Tihamér
túra2
Fotó: Balla Tihamér