Bakancsos túránkon dürgő túzokokban gyönyörködtünk

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság április 1-én, szombaton tartotta meg immár hagyományosnak mondható bakancsos túráját a Vésztő közelében lévő Mágor-pusztán.

A reggel 8 órai találkozó után borongós, kellemes időben kicsi, de annál lelkesebb csapatunkkal indultunk útnak a csaknem 8 km-es túrára. A vendégek Szentendréről, Békéscsabáról és Túrkevéről érkeztek. A terveknek megfelelően először az itt élő túzokállomány megfigyelése volt a cél. Szerencsések voltunk, mivel több mint 30 példányt sikerült megfigyelnünk a madarak zavarása nélkül. Külön örömteli volt, hogy több kakas is dürgési pózban mutatta magát, amikor is a pózoló hímek egy nagy hólabdához hasonlítanak.

A túránk további részében sikerült megfigyelni több itt élő ragadozó madarat, így pl. rétisast, parlagi sast, kerecsensólymot és vörös vércsét is. A vizes élőhely-rekonstrukción közelről leshettük meg a bíbicek és piroslábú cankók életét.

A kirándulás kora délután ért véget. Addigra a szél is megélénkült, jelezve a hidegfront közeledtét, de reméljük, hogy a résztvevőknek így is felejthetetlen élményben volt részük. Többen közülük most először figyelhették meg ilyen közelről a magyar puszták büszke madarát, a túzokot.

Mágori túra
Fotó: Tóth Imre