Az éjszaka kezdetén még hallgattak a Maros-menti szarvasbikák

Szeptember 15-én Maros-menti, szarvasbőgés-hallgató túrára várta az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A túra apropóját a gímszarvasok párzási időszaka, a szarvasbőgés adta. A romániai hegyekből levándorló gímszarvasok egyre erősebb állománnyal vannak jelen a Maros hazai szakaszát határoló erdőkben is. Szeptember beköszöntével, éjjelenként lehet hallani a bikák jellegzetes bőgését.

A szakvezetéses túra útvonala a Magyarcsanád határában futó Bökényi tanösvény mentén vezetett. Bíztunk benne, hogy az őszi erdőben való könnyed sétán túl, a szarvasbikák hangját is élvezhetik majd a résztvevők. Nagy érdeklődés övezte a programot, a meghirdetett időpontban öt településről, összesen 21 vendég érkezett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területi irodájához.

A vendégek először meghallgathattak egy érdekes előadást a Maros-mentén élő gímszarvas állományról, a szarvasok viselkedéséről. Megnézhették, mi a különbség a különböző korú szarvasbikák agancsai között, a hullott agancsokat kézbe is foghatták, testközelből megtapasztalva ezzel, hogy mit is hordanak fejükön az erdők koronás királyai. Miután néhány éjszakai felvételt is megtekintettünk az itteni szarvasokról, napnyugta közeledtével az erdő felé vettük az irányt.

A túra elején megtekintettük a Maros-ártér egyetlen épen maradt kurgánját, a tekintélyes méretű Bekai-halmot, majd egy sűrű erdőben haladtunk tovább. A sötétedő erdőből egy ártéri legelőre kiérve, a vöröslő naplemente páratlan látványa fogadott bennünket. A réten egerészölyvek vadásztak még az utolsó fényekben. A legelő szélén, egy kisebb dombon lepihent a társaság, és a természet ritmusát átvéve, elcsendesedve hallgatóztunk.

Ahogy a sötétség egyre jobban kezdte uralni a tájat, denevérek jelentek meg, majd egy vadászó erdei fülesbagoly is többször, néhány méterre a fejünk fölött repült el. Hiába vártuk meg a teljes sötétséget, a szarvas bikák sajnos nem szólaltak meg, amíg várakoztunk. A túravezető még egy szürkemarha szarvból készült tülköt is bevetett, melynek segítségével szarvasbőgést imitált, hogy válaszra bírja a valódi szarvasokat, de hiába.

A felhők eloszlásának köszönhetően ragyogó csillagfényben ért vissza a csapat a Maros töltésén Bökénybe.

túra1
Fotó: Drahanovszki Gábor
túra2
Fotó: Drahanovszki Gábor